De ontvoerde prinses - Karen Duve. (roman)
 

'Männer sind vom Musikplanet & Frauen sind vom Bücherplanet'.

 

 

5 **** = subliem


Frau Duve schreibt fabelhaft.

Karen Duve heeft met ‘De ontvoerde prinses’ een sprookje geschreven voor volwassenen. Een bijzonder sprookje!
In een armetierig koninkrijk ‘Snögglinduralthorma’ waar het slecht toeven is woont een bloedmooie prinses - Lisvana geheten. Je zou toch denken dat menig prins afreist naar dit armlastige land om haar te schaken. Maar dat is niet het geval want ze heeft een bruidschat die elke prins dermate afstoot dat de schoonheid van de prinses niet meer opvalt.
Totdat een troubadour een lied over haar verbluffende schoonheid zingt en de rijke prins Diego begeesterd raakt. Hij reist af naar noordelijke regionen, valt als een baksteen voor de koningsdochter en dingt naar haar hand. Maar er is nog een kaper op de kust: de plaatselijke, dappere ridder Bredur.

‘De ontvoerde prinses’ is een geestig boek. Er komen talrijke komische scènes en dialogen voorbij die een genot zijn om te lezen.
Het verhaal wordt bevolkt door de meest vreemde wezens zoals daar zijn: watertijgers, leugenkrokodillen en haneneidraken. Grendel is een draak die niet voldoet aan het doorsneebeeld van draken. Hij is overigens niet de enige, regelmatig lapt de schrijfster de ‘regels’ van het sprookje aan haar muiltje door situaties anders in te kleuren dan gebruikelijk. Dat wekt verwondering, roept hilariteit op en spoort aan tot geboeid verder lezen.
De vorsten en leden van het hof - met merkwaardige gewoontes - voldoen niet aan het gangbare beeld. Veldslagen verlopen niet zoals het hoort, monsters blijken lieve mormels en dwergen worden geschopt. Deze dwergen kunnen - dankzij een pro-actieve opvoeding - wel tegen een stootje.
Toverdranken komen langs, een goede fee passeert, vreemde vegetatie woekert, betoverende tuinen maken indruk, merkwaardige diersoorten verwonderen en rare gasten verbazen.
Een vrolijke stoet en zelfs in barre omstandigheden is er humor.
Het verhaal leest als een bonte sprookjestrein, is toegankelijk en onderhoudend. Er zit een mooie tweede laag in die verwijst naar het volwassen worden. Het gedrag van mannen en vrouwen wordt met een knipoog benaderd en maatschappijkritiek wordt mild verwoord. De hofdwerg Pedsi is een voorbeeld van een aanhouder die wint en dat inzet wordt beloond .
Regelmatig zijn er verwijzingen naar personages of situaties uit klassiekers of sprookjes.
Een bijzondere prestatie van deze Karen Duve - een Duitse schrijfster.
Laat je betoveren, lach en dompel je onder in dit weldadige bad van woorden. Kom daarna boven en denk met een tevreden glimlach terug aan deze belevenis.
Een boek waarvan je jaren later nog weet hoe bijzonder het was.
Dit boek kan een prachtige film opleveren!
'Frau Duve schreibt fabelhaft.'

( Toekenning van sterren buiten het thrillergenre)
5 ***** subliem
4 **** heel goed
3 *** goed
2 ** - heel aardig
1 * mwaaaa
0 * slecht