Talk Talk - T.C.Boyle
 
 

 

4 **** = heel goed


Dana Halter is een jonge, dove onderwijzeres.
Haar doofheid heeft haar in haar jeugd bescherming en wijze raad opgeleverd en ze is uitgegroeid tot een eigenzinnige vrouw die vastberaden een eigen koers volgt. Ze heeft een vriend - Bridger genaamd - die in een studio sleutelt aan digitale filmbeelden.
Op een dag wordt Dana door de politie gearresteerd na een kleine verkeersovertreding. Nadat haar gegevens zijn gecontroleerd wordt ze hardhandig opgepakt, naar het politiebureau vervoerd waar ze in een cel belandt. Dana is zich van geen kwaad bewust maar wel hevig geschokt als blijkt dat ze enkele dagen moet blijven. Vervolgens blijkt dat iemand, een man, haar identiteit heeft gestolen. In haar naam begaat hij misdaden en hij plundert haar rekening. Dana is diep verontwaardigd en samen met Bridger is ze vastbesloten de zwendelaar op te sporen. Ze zitten hem op de hielen tijdens een tocht door Amerika waarbij ze in allerlei merkwaardige situaties verzeild raken.

Een deel van het verhaal wordt verteld vanuit Dana en Bridger, een ander deel vanuit het perspectief van de fraudeur: William Peck Wilson. Hierdoor raakt de lezer ook op de hoogte van zijn leven, acties, beweegredenen en achtergrond.
William Peck Wilson heeft een vriendin genaamd Natalia, een prachtige vrouw met niet al te veel hersens. Haar dochter heet Madison, een tegelijkertijd verwend en verwaarloosd nest. Natalia houdt van poenerigheid en van ‘bling-bling’ en William probeert haar dit alles te geven. Dure juwelen, prachtige huizen en snelle auto’s.
William was vroeger kok en nog steeds kan hij de meest heerlijke gerechten bereiden. Dan is hij op zijn best. Op andere momenten is hij een opgewonden standje die zonder moreel besef bankrekeningen plundert. Toch is het T.C. Boyle gelukt om deze man niet een-dimensioneel af te schilderen. Naast zijn criminele inslag worden ook andere behoeften en kenmerken zichtbaar.
Centraal thema in het boek is ‘identiteit’. Gedetailleerde observaties en meer algemene beschrijvingen passeren. Het verhaal blijft daarbij toegankelijk, is eigenzinnig en kleurrijk.
De persoonlijkheid van Dana, de dove vrouw, wordt uitgediept en de dynamiek van haar relatie met Bridger eveneens. Ook biedt T.C. Boyle inzicht in de de aantrekkingskracht van Dana's doofheid voor Bridger.

T.C. Boyle heeft in eerdere boeken (o.a. Duyvels End en Verloren Nachten) laten zien dat hij een rasverteller is. Met ‘Talk Talk’ bewijst hij dit wederom.
Een roman met thrillerelementen. Verrassende wendingen komen voorbij en het blijft spannend hoe en waar het zal eindigen. De hectische jacht door een deel van Amerika maakt het extra spannend.

T.C. Boyle is een begaafd woordkunstenaar die een sprankelend en verrassend verhaal heeft geschreven met veel humor, vaart en diepgang. Hoogst eigenzinnig werk!

( Toekenning van sterren buiten het thrillergenre)
5 ***** subliem
4 **** heel goed
3 *** goed
2 ** - heel aardig
1 * mwaaaa
0 * slecht