Kamtsjatka - Marcelo Figueras

 

4 **** = heel goed

( Toekenning van sterren buiten het thrillergenre)

5 ***** subliem
4 **** heel goed
3 *** goed
2 ** - heel aardig
1 * mwaaaa
0 * slecht

Hartverwarmend

‘Harry’ is de hoofdpersoon uit ‘Kamtsjatka’. De titel staat voor een bekend begrip uit het spel 'Risk' en een vulkanisch schiereiland vol toendra’s en vulkanen. Er leidt geen enkele weg naar het schiereiland en het kan alleen maar via het water of de lucht worden bereikt. ‘Kamtsjatka’ is tevens het laatste woord dat Harry hoort uit de mond van zijn vader terwijl hij achterblijft met de Riskdoos onder zijn arm. Harry is overigens niet zijn echte naam. Nadat het gezin is gevlucht kiest hij voor deze schuilnaam omdat hij een fan is van Houdini, de ontsnappingskunstenaar.

Als volwassen man kijkt Harry terug op zijn kinderjaren, de tijd dat hij 10 jaar oud was en een ingrijpende gebeurtenis zijn leven op de kop zette. Argentinië veranderde in een dictatuur. Zijn ouders die politiek actief waren, moesten vluchten met hun gezin en het jonge leven van Harry en zijn broertje verandert hierdoor ingrijpend.
De kinderen reizen met hun ouders af naar een plek waar ze veilig en onbekend zijn en nemen hun intrek in een vakantiehuisje. Harry’s broertje heet Hummel en is geboren op 4 oktober - dierendag - in het teken van het beest. Hummel hecht aan rituelen en vaste gebruiksvoorwerpen en tekent dan ook sterk protest aan tegen het feit dat hij alles moet achterlaten. Ook Harry mist zijn oude omgeving op een kinderlijke manier. Zo kijkt hij vol heimwee terug op de schnitzels zoals de moeder van zijn vriendje ze bakte.
Tijdens het verblijf in het zomerhuisje komen we via Harry meer te weten over het gezin. De kinderen passen zich aan en beramen een plan om de padden die telkens in het zwembad verdrinken te redden. Harry probeert Houdini-trucs te leren en een echte ontsnappingskunstenaar te worden. Het leven gaat door…..

Schrijver Marcelo Figueras arrangeert de kennismaking met dit gezin en na 271 bladzijden heeft de lezer de personages in het hart gesloten. Er zijn hilarische momenten, er zijn droevige momenten. De moeder is hartverwarmend in haar nervositeit en de liefde voor haar kinderen. Een schitterende rol is weggelegd voor Hummel, het jonge broertje van Harry.
De schrijfstijl van Figueras is toegankelijk en mooi. Zo begint bijna elk hoofdstuk met een prachtige openingszin die vraagt om herlezing.
Marcel Figueras heeft de begintijd van de dictatuur in Argentinië beschreven vanuit het perspectief van de fantasierijke kinderwereld. Door het dagelijkse leven als uitgangspunt te nemen komt het dichtbij en is de afloop van het verhaal schrijnend. Toch is het allesbehalve een zwaar boek. Dit is te danken aan de beide jongetjes die vóór alles kind blijven.
Een fijnzinnig boek over een beladen thema uit de Argentijnse geschiedenis.