naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z | Meer over T. Jefferson Parker
California Girl (2005) T. Jefferson Parker *****

Beeldend, intens en meeslepend

We schrijven het jaar 1968 en Nick Becker leidt het onderzoek naar de moord op Janelle Von, een plaatselijke schoonheidskoningin. Haar hoofd is van haar romp gescheiden en de brute moord maakt dat de plaatselijke gemeenschap op zijn grondvesten trilt. Het is Nick's eerste onderzoek en hij kende Janelle en het gezin waaruit ze afkomstig is al vanaf zijn jonge jaren. De dader wordt ontmaskerd, maar is de juiste man wel veroordeeld? Deze vraag dient zich ruim dertig jaar later aan.

California Girl van T. Jefferson Parker is een prachtig en rijk boek. Vanaf het eerste moment is het spannend en meeslepend, maar de schrijver heeft nog veel meer in huis. Hij weet meerdere lagen aan te brengen in deze prachtige misdaadroman. Naast het concrete verhaal over de moord schildert hij het Amerika, het Californië uit de jaren zestig met vele facetten. Problemen en tegenstellingen komen voorbij en een nieuwe tijd dient zich aan. Bekende namen zoals Richard Nixon en Charles Manson duiken op. Jefferson Parker laat hen bijrolletjes vervullen in het verhaal. De cultuur uit de zestiger jaren, de zeden en gewoontes, het toenemende drugsgebruik, de maatschappelijke tegenstellingen en de invloed van de oorlog in Vietnam op gewone burgers worden belicht.

Het gezin Becker heeft vier zonen en de lezer volgt hun levenswandel, hun eerste liefdes, hun maatschappelijke carrière, de onderlinge loyaliteit en de rivaliteit met broers uit een ander gezin. Daarnaast komen verraad, leugens, ontrouw en opportunisme voorbij. Een sinaasappelpakkerij speelt een centrale rol en loopt als een rode draad door het verhaal.

Een spannend boek met een fiks tempo. Daarnaast is het beeldend geschreven, ontroerend en soms choquerend. Na afloop blijven fraaie beelden hangen en zindert het verhaal na. Jefferon Parker zegt dat dit het boek is waar hij heel zijn leven naartoe heeft gewerkt om het te schrijven, alleen was hij zich hiervan niet bewust. Hij is erin geslaagd deze bijzondere missie op mij als lezer over te brengen. Op de omslag staat vermeld dat dit een literaire thriller is. Volkomen terecht. Dat California Girl de Edgar Allan Poe Award heeft gewonnen hoeft geen verbazing te wekken. Voor mij is dit de beste misdaadroman die ik tot dusver in 2005 heb gelezen.

De kleur van leugens (2006) T. Jefferson Parker *****

Origineel

T. Jefferson Parker won met California Girl de Edgar Award. Dat gold eveneens voor Silent Joe, een andere titel van zijn hand.
Nu is er De kleur van leugens. Kan deze gevierde Amerikaanse auteur de hooggespannen verwachtingen waarmaken?

Hoofdpersoon in het verhaal is inspecteur Robbie Brownlaw. Hij lijdt aan synesthesie, een aandoening die hij heeft opgelopen nadat hij uit het raam is gegooid. Door deze aandoening kan hij emoties van sprekers lezen. Liegen ze? Spreken ze de waarheid? Zijn ze bang? Voor velen een vraag, voor Robbie een weet.
Zijn we beland in een spiritueel boek? Is hier sprake van paranormale begaafdheid?
Merkwaardig genoeg, en dat is de kracht van deze schrijver, komt deze speciale gave vanaf het begin geloofwaardig over. De hoofdpersoon wordt één met zijn gave en hierdoor denk je : ‘Misschien bestaat het echt’.
Robbie is een innemende en intrigerende hoofdpersoon. Hij is plaatselijk beroemd vanwege zijn ongeluk. Zijn omgeving spreekt hem hier regelmatig op aan.

Het misdaadverhaal draait om de moord op Garrett Asplundh. Hij werkte bij de dienst Ethiek, een instantie die corruptie onder politici, gemeenteambtenaren en andere overheidsdienaren moet tegengaan. Was Asplundh iets op het spoor dat het daglicht niet kon verdragen? Stukje bij beetje ontrafelt Robbie het leven van het slachtoffer en hierdoor belandt hij, samen met zijn partner, McKenzie, in criminele circuits. Ook worden gedachten en lotgevallen van Robbie in zijn privé-leven gevolgd en gaandeweg wordt duidelijk hoe sterk hij worstelt met ‘loslaten’.

T. Jefferson Parker blinkt uit door compact en effectief taalgebruik. Situaties en personages worden trefzeker en met weinig woorden neergezet. Daarnaast weet de schrijver regelmatig te verbazen door originele passages, verhaallijnen of karakters. Het misdaadverhaal en de uitwerking van personages lopen hand in hand.
Naast de – hard-boiled- beschrijving van zwarte kanten van de samenleving staan inlevingsvermogen, verdriet en kwetsbaarheid. Een combinatie die zorgt voor diepgang waarbij personages van meerdere kanten worden belicht. Robbie roept regelmatig verwondering op, hij is zonder twijfel het meest intrigerende karakter.

In Amerika wordt T. Jefferson Parker tot de absolute top gerekend Volkomen terecht!
De auteur is er wederom in geslaagd met De kleur van leugens een origineel boek af te leveren waarop de volgende steekwoorden van toepassing zijn: spannend, beklemmend, eigenzinnig, trefzeker, goed geschreven en voorzien van een bijzondere en onvergetelijke hoofdpersoon. Is er weer een Edgar-nominatie in zicht?
De regenmakers (2007) - T. Jefferson Parker ***

Regen maken.

T.Jefferson Parker behoort tot mijn favoriete schrijvers. Hij heeft vaak verrassende thema’s. In De kleur van leugens (2006) lijdt de hoofdpersoon aan synesthesie, een aandoening die hij heeft opgelopen nadat hij uit het raam werd gegooid. Door deze aandoening kon hij emoties van sprekers lezen.

Onlangs is De regenmakers verschenen. Deze keer gaat het – zoals de titel al zegt – over het vergroten van de regenval. Kan dat? Een intrigerend thema, ook voor onze Nederlandse kroonprins.
Hoofdpersoon is Matt Stromsoe. Na een catastrofe is hij uitgerangeerd en van politierechercheur gedegradeerd tot medewerker bij een beveiligingbedrijf. Op de eerste pagina wordt Mike Tavarez geïntroduceerd. Hij is een crimineel en aartsvijand van Matt Stromsoe.
Matt krijgt een klus, hij moet Frankie Hatfield bewaken. Zij is een televisieweervrouw en heeft last van een stalker. Ze is bezig met een uitvinding die regenval beïnvloedt. Is de stalker uit op de formule of spelen er andere zaken?

T. Jefferson Parker is een prima schrijver. Dat wordt in dit boek snel duidelijk. Het verhaal is toegankelijk, boeit en de schrijver verweeft – naast spanning – andere emoties door het boek.  Hierdoor wint het aan diepgang.
De uitvinding om regenval te beïnvloeden wordt geloofwaardig beschreven en de scènes waarin hiermee geëxperimenteerd wordt, hebben vaart en zijn beeldend.
Het verhaal rondom de stalker is het hoofdthema en ontwikkelt zich in onverwachte richting.
Frankie Hatfield speelt als weervrouw een prominente rol. Ze is rijk, niet bang en gedreven. Haar werk is haar hobby.
 
‘De regenmakers’ is een spannend boek en meer dan dat. Een origineel thema, goed uitgewerkte karakters en emoties. Een boek om heel snel te verfilmen. Scènes met overvloedige regenbuien en onweerswolken doen het goed op het witte doek. Voeg daarbij een paar aansprekende hoofdpersonen, een plot en een spannende film ligt in het verschiet.
Bij nadere beschouwing en na het dichtslaan van De regenmakers ontbreekt er toch iets aan het BOEK om het als zeer goed of briljant te bestempelen.
De afloop van het verhaal is te voorspelbaar.
Blijft staan een waardering van drie sterren. Schrijven kan deze Amerikaan als de beste.
L.A. Outlaws (2008) - T. Jefferson Parker ***
 

T. Jefferson Parker heeft een voortreffelijke staat van dienst als schrijver van misdaadromans en weet regelmatig te verrassen met bijzondere thema’s. Dat is ook bij L.A. Outlaws het geval.

Zoals de auteur in zijn nawoord meldt was hij vanaf de vierde klas van de lagere school in de ban van de grote bandiet Joaquin Murrieta. Deze Joaquin is een ware legende geworden in Amerika en er bestaan veel verhalen rondom zijn persoon. T. Jefferson Parker deed research naar feiten en ontdekte o.a. dat Joaquin Murrieta in 1853 werd doodgeschoten en onthoofd. Hij was zo berucht dat het hoofd werd geconserveerd in een glazen pot op alcohol. De pot ging op tournee en voor 1 dolllar konden mensen het bekijken. Murrieta was o.a. een inspiratiebron voor de films over Zorro. Wat heeft deze Joaquin Murrieta te maken met de nieuwste misdaadroman L.A. Outlaws van T. Jefferson Parker?

Los Angeles is in de ban van Allison Murrieta. Ze is de achter-achter-achter-achterkleindochter van Joaquin Murrieta. Evenals haar beruchte voorvader steelt ze van de rijken en schenkt ze haar buit aan de armen. Niemand weet wat de echte naam is van Allison Murrieta. Tijdens haar ‘optredens’ is ze vermomd. Ze is beroemd door haar acties, ook omdat ze de pers inschakelt voor publiciteit. En ze verwondt nooit iemand. Dit maakt dat ze sympathie verwerft bij de bevolking. Dan vindt er een anderssoortige overval plaats. Tien bendeleden worden vermoord omwille van diamanten ter waarde van een half miljoen dollar. Een killer wordt vervolgens benaderd om de buit te achterhalen. Iedereen weet dat Allison iets te maken heeft met deze zaak maar de vraag is alleen: hoe en wat….

Allison Murrieta is een bijzondere hoofdpersoon. Ze is niet bepaald een doorsnee vrouw. Ze pleegt overvallen en draait haar hand niet om voor het stelen van snelle auto’s. Ze heeft ook nog een privéleven en heeft kinderen van meerdere mannen. De moederrol is slechts deels aan haar besteed. Ze voelt een bijzondere band met haar voorvader, de grote bandiet die goed werk deed voor de armen. De pot met zijn hoofd op sterk water heeft ze nog, volgens eigen zeggen.
Een ander prominent personage is C. Hood. Hij is politieman en raakt betrokken bij de opsporing van de diamanten. Hierdoor raakt hij ook betrokken bij de acties van Allison.

L.A. Outlaws kreeg veel lof toegezwaaid van o.a. Elizabeth George. Dat is begrijpelijk want met Allison Murrieta heeft T. Jefferson Parker een niet alledaagse hoofdpersoon geschapen; een eigentijdse en vrouwelijke, misschien wel feministische versie van Robin Hood.
Het misdaadverhaal kenmerkt zich door veel actie. Allison overvalt allerlei bedrijven en wordt voortdurend belaagd door politiemensen, killers en ander tuig. Naast deze actiescènes is er aandacht voor andere zaken, zoals het privéleven van Allison en haar besognes rondom de politieman C. Hood.
Het is duidelijk dat T. Jefferson Parker veel research heeft gepleegd naar de lotgevallen en het leven van Joaquin Murrieta. Dat heeft enerzijds meerwaarde, anderzijds haalt het soms ook het tempo uit het verhaal. Spannend is L.A. Outlaws met regelmaat en het maakt nieuwsgierig naar de verhalen over Murrieta en de legendes rondom zijn persoon.
Een opvallend en interessant thema binnen een boek dat de kwalificatie 'goed' verdient vanwege het niet bepaald doorsnee karakter. Tevens een avonturenroman.