naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z | Meer over Patrick de Bruyn
Vermist (2001) Patrick De Bruyn ****
Krachtige ‘suspense’


Ik heb Verminkt van Patrick de Bruyn in 2004 gelezen. Voor mij het eerste boek van deze Vlaamse schrijver. Dat is zeer goed bevallen. Nu werd het tijd voor Vermist. Dit boek dateert uit 2001.

Judith Temmerman is een voortreffelijke, aangepaste huisvrouw en ze is ongerust want haar echtgenoot René komt niet thuis. Later hoort ze van de politie dat hij in de buurt van Parijs is omgekomen als gevolg van een neergestorte Concorde Wat deed haar man daar? Ze dacht dat hij in Londen zat. En dan blijkt ook nog dat hij ontslagen was zonder dat ze hiervan wist. En op zijn voormalige werk werd hij gepest. Wat was er aan de hand? En wie was haar man eigenlijk? Verdriet en raadsels……

Patrick de Bruyn schrijft pakkend en meeslepend over gewone mensen die in een angstige en verdrietige tredmolen belanden. Dat er dan veel met een mens gebeurt moge duidelijk zijn. Dit proces wordt op een indringende manier verwoord en een veelheid aan emoties als gevolg van rouwen en loslaten komt langs. Judith Temmerman is radeloos en verdrietig. Een mooi geportretteerde vrouw in haar wanhoop en onwetendheid die op zoek gaat naar de geheimen van haar man. Tijdens het verhaal maakt ze een geloofwaardige psychologische ontwikkeling door.

Patrick de Bruyn vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Ook vanuit een harde ‘dot-com-wereld’ via de ogen van een ex-collega van René. Deze ‘coole’ wereld wordt met de nodige humor beschreven. Het verhaal blijft boeien en is spannend. Patrick de Bruyn schrijft toegankelijk en zet de lezer verscheidene keren op het verkeerde been. Soms waan je je in een soort waanwereld van Judith. Of is dit toch de echte wereld?

Een boek met een fiks tempo en een verrassend eind. ‘Het sleutelwoord bij De Bruyn is suspense’, zo staat op de omslag. Helemaal mee eens. Knap werk en de hand van de psycholoog is wederom merkbaar.

Verminkt (2004) Patrick De Bruyn****

Vliegende vaart


‘Verminkt’ van Patrick de Bruyn is genomineerd voor De Gouden Strop 2004. De schrijver is een Vlaming en dit is zijn vierde misdaadroman. Peter Bressing is werkeloos en maait zijn gras als het noodlot toeslaat. Er vindt een gijzeling plaats waarvan zijn dochter Laura en zijn vrouw Suzanne slachtoffer worden. Peter staat erbij en kijkt ernaar. De gevolgen van de gijzeling zijn gruwelijk, met name voor zijn dochter. De vader blijft achter met een groot schuldgevoel. Vanaf dat moment verandert zijn leven radicaal met name doordat hij de publiciteit zoekt met zijn verhaal. Had hij dat maar nooit gedaan...

‘Verminkt’ is een boek met een fiks tempo. Het dendert ruim vierhonderd pagina’s in vliegende vaart voort en vrijwel nergens is er een verslapping. De spanning blijft. De gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op, een adempauze zit er niet in. De hoofdpersoon, Peter, is een stevige alcoholist die voortdurend de verkeerde keuzes lijkt te maken. Als hoofdpersoon wordt hij niet echt sympathiek, hij vertoont teveel vermijdingsgedrag en is te opportunistisch. De tranen komen tezamen met de alcoholroes. Deze Peter Bressing roept hierdoor tegenstrijdige emoties op die bij mij varieerden van mededogen tot geïrriteerdheid.

De plot zit goed in elkaar. Patrick De Bruyn schrijft ‘staccato’ en op sommige momenten herken je Vlaams taalgebruik. Dit was overigens nergens een belemmering voor mij als niet-Vlaamse. Het Vlaams kent mooie woorden en uitdrukkingen!

Patrick De Bruyn roert terloops actuele thema’s aan zoals: werkeloosheid, de uitbreiding van de Europese Unie met de nodige geldelijke belangen en de rol van politiek en media in de huidige samenleving.

‘Verminkt’ komt dichtbij, de hoofdpersonen zijn gewone mensen die in extreme situaties belanden. Een kritiekpunt vond ik dat er soms iets teveel sprake was van toeval. Over een aantal jaren weet ik waarschijnlijk nog goed waar dit boek over ging. Dat is zonder twijfel een verdienste van deze schrijver. Wat mij betreft een terechte nominatie voor ‘De Strop’.

Verdoemd (2006) Patrick De Bruyn ****
Spanning dichtbij huis.

Dit is de vijfde thriller van de Vlaamse schrijver Patrick de Bruyn. Verwant klinkende titels als Vermist en Verminkt waren voorgangers.
Verdoemd heeft meerdere verhaallijnen. Een paar voorbeelden. Een vrouw bestuurt een auto. Ze raakt geïrriteerd door een slome automobilist voor haar en besluit gas te geven en in te halen. Een vrouw met een baby in haar armen stak net over… Een andere vrouw telefoneert terwijl een kind boven in bed ligt. Dan gaat de deurbel….. Een oude vrouw gaat met kleindochter en een hond naar de dierenarts……
Een paar ingrediënten uit het verhaal, ze worden aanvankelijk aangetipt en later uitvoerig uitgewerkt.
In de beginscènes komt een beetje onwennig Vlaams taalgebruik voorbij. Achteraf blijkt het een middel om een bepaalde sfeer te schetsen. Vervolgens leest het boek als een trein en blijft het spannend zodat het voor deze Nederlandse prima te lezen was.

Kenmerkend is dat de schrijver de lezer meerdere keren op het verkeerde been zet waardoor het verhaal verrassende wendingen krijgt. Telkens even schakelen om in een andere versnelling te raken. Na een voorzichtig begin en het uitzetten van lijntjes geeft Patrick de Bruyn vol gas. De hoofdpersoon is hoofdinspecteur Janssens. Hij wordt belast met het oplossen van een zaak. Een relatief eenvoudige kwestie blijkt achteraf een gecompliceerde puzzel.

Verdoemd komt akelig dichtbij omdat het over gewone mensen gaat en omdat verkeer, ongelukken en een samenloop van omstandigheden het vlechtwerk vormen. Zoals ook in andere boeken van deze schrijver het geval is, verwordt een ritje in de auto tot een angstige belevenis. Herkenbaar voor eenieder die wel eens irritaties in het verkeer meemaakt. Een ongeluk of onachtzaamheid zit soms in een verdomd klein hoekje.
Op dit boek is de volgende uitspraak van toepassing: ‘De angst voor wat ons of onze dierbaren zou kunnen overkomen is de ergste angst.’ Hierop doet Patrick de Bruyn een appèl waardoor het verhaal zo beklemmend is.
Daarnaast worden andere thema’s aangesneden zoals: loyaliteit, wraak, verraad, onmacht en de ouder-kind relatie.
Aan het eind komen de verhaallijnen samen waardoor een zeer verrassend en samenhangend geheel ontstaat. Een knap bedachte opbouw!

Patrick de Bruyn diept herkenbare, reële en alledaagse angsten uit aan de hand van gebeurtenissen uit het gewone leven. De ver-van-mijn-bed-show is op 'Verdoemd' niet van toepassing. Een goede raad die uit dit boek zou kunnen voortvloeien: Wees waakzaam in het (menselijke) verkeer.
'Verliefd' - Patrick de Bruyn (2007) ****

Nerveuze spanning.

Rick Bogaert is als politicus van zijn troon gestoten. Hij moet voortaan aan de kost komen als advocaat. Ingrid Lund werkt bij de omroep. Hij kent haar vanuit zijn werk. Rick is getrouwd en Ingrid is getrouwd. Ze zijn nergens op uit maar belanden in een e-mail wisseling die steeds persoonlijker wordt. Een vonk vliegt over en dan komt het tot een afspraakje.
Maar Ingrid verschijnt niet en Rick maakt zich zorgen. Waar is ze?
Ingrid heeft last van een stalker die haar achtervolgt. Kan Rick haar helpen?

‘Verliefd’ gaat uiteraard over verliefdheid. Over een emotie waarbij het redelijk denken ver te zoeken is. Alles staat obsessief in het teken van de ander. Op zich een prettige emotionele toestand, maar Patrick de Bruyn schrijft misdaadromans en dus is er geen rozengeur en maneschijn maar hangt een constante dreiging in de lucht.
Het lijkt wel alsof Rick zijn hersens heeft ingeleverd want hij trapt in alle valkuilen die blinde verliefdheid met zich meebrengt. Hij is geobsedeerd , verwaarloost zijn contacten en loopt op zijn werk de kantjes er van af. Zijn contact met Ingrid via de mail wordt belangrijker dan al het andere.
Door het vakmanschap van Patrick de Bruyn spat deze obsessie van het papier. Langzaam maar zeker worden grenzen opgeschoven. Daarnaast is er een constant voelbare dreiging en hangt rampspoed als een onweerswolk boven het verhaal.

In ‘Verliefd’ worden spelletjes gespeeld. Romantische spelletjes, onschuldige spelletjes en gevaarlijke spelletjes. Een fikse rol is weggelegd voor een psychopaat die gespecialiseerd is in het vinden en uitbuiten van zwakke plekken bij de ander. Hij is meedogenloos, scherpzinnig en gehaaid. Soms hoop je dat het toch nog de goede kant op gaat, soms krijg je bijna last van

plaatsvervangende schaamte, soms zou je de personages willen toeroepen dat ze uit moeten kijken.
Patrick de Bruyn roept deze nerveuze spanning krachtig op. Aan het eind volgt een stroomversnelling met een daverende finale.
Deze finale vond ik overigens niet het sterkste deel van het boek, hoewel filmische beelden voorbij trekken. Mijn twijfel lag bij de weg die de psychopaat heeft gevolgd om zijn doel te bereiken.
Maar toch is ‘Verliefd’ al met al een zinderend boek met veel nerveuze spanning en gedreven personages. De thema’s ‘chatten’, mensen leren kennen via de mail of internet en grenzen bewaken zijn eigentijds en herkenbaar.
De spanning van verliefdheid en de spanning van misdaad zijn door Patrick de Bruyn geraffineerd en vakkundig vervlochten.
Met een prominente rol voor een psychopaat - eersteklas. Hoedt u voor de intelligenten zonder geweten!