naar start | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z | Meer over Jo Nesbo
Wraakuur (2004) Jo Nesbø ***
Interessant werk uit Noorwegen

In Wraakuur van Jo Nesbø maken we kennis met Harry Hole. Hij is een Noorse rechercheur die, na overplaatsing, belast wordt met een zaak die tot grote proporties zal uitgroeien. Het gaat om een gevaarlijk wapen dat illegaal naar Noorwegen is getransporteerd. De Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft hier lucht van gekregen en men vermoedt dat er een grote aanslag zal volgen. Wie is of wie zijn het doelwit? Harry Nole volgt sporen die hem leiden naar nationaal-socialisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van Hitler gevochten hebben. Ook lijken er verbanden te zijn met de huidige Noorse neonazi’s.

Wraakuur is een omvangrijk werk waarin lijnen van het verleden naar het heden getrokken worden. Terugkerende thema’s zijn: macht, corruptie en schuld. In het begin van het boek vinden flashbacks plaats. We gaan van de Tweede Wereldoorlog naar het jaar 2000 en weer terug. Zelf had ik soms moeite deze lijnen goed vast te houden. Wie was wie ook alweer? Het aantal personages dat Jo Nesbo opvoert is groot. Dit komt niet altijd ten goede aan de toegankelijkheid en vereist terugbladeren. Het boek kent hierdoor soms een nogal ingewikkelde structuur en is breed opgezet.

Maar Wraakuur is ook een boek dat mijn interesse in deze Noorse auteur heeft opgewekt. Jo Nesbø heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Feiten over Noorse betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog komen voorbij evenals de binnenlandse politiek. Hierdoor is het een boek met veel interessante informatie. Daarnaast is er een ‘menselijk’ verhaal en met name de hoofdpersoon Harry Hole krijgt ‘body’. De schrijver weet hem tot leven te wekken en uit te werken tot een politieman die innemend is en met wie je meeleeft. Je volgt zijn inspanningen, zijn worstelingen, twijfels en zijn ontroering bij het verlies van een dierbare. Dit alles wordt door Nesbo beeldend en met mooi taalgebruik verwoord. De ontknoping aan het eind is verrassend en de eindspurt kent veel vaart.

Jo Nesbø heeft zichzelf wat mij betreft op de kaart gezet van serieus te nemen misdaadauteurs. Interessant werk uit Noorwegen.

Zes seconden te laat (2005) Jo Nesbø ****

Actie en variatie


In Zes seconden te laat van Jo Nesbø ontmoet de lezer Harry Hole. We kennen hem uit het vorige boek Wraakuur. Zes seconden te laat grijpt terug op de verhaallijn van Wraakuur. Het hoeft geen probleem te zijn dit boek te lezen zonder het vorige te kennen, hoewel het wel plezierig is.

Een bankovervaller geeft een filiaalchef 25 seconden de tijd om geld te overhandigen. Dat lukt niet. Het worden 31 seconden. Dat zijn er dus 6 teveel en de overvaller schiet de employee dood. Inspecteur Harry Hole wordt aangetrokken om deze zaak uit te zoeken. Vervolgens slaat de overvaller nogmaals toe. Een oude vriendin van Harry Hole pleegt ongeveer tegelijkertijd zelfmoord. Maar was het dat wel?

Jo Nesbø is een Noorse auteur die een gevarieerde misdaadroman heeft geschreven met meerdere verhaallijnen en veel actie. Het verhaal gaat verder dan het opsporen van de dader van de bankovervallen. Andere verwikkelingen komen voorbij en nieuwe verhaallijnen worden ingebracht. Zo maakt de lezer kennis met een prominente zigeuner die in relatie staat tot het privé-leven van Hole. Ook binnen het politieapparaat is niet alles wat het lijkt.

Nesbø voert markante personages op. Harry Hole is een eigengereide, gedreven politiefunctionaris die van doorpakken houdt, maar ook zijn twijfels en zwakke plekken heeft. Een collega - Beate - is gezegend met de gave dat ze elk gezicht kan herkennen dat ze ooit gezien heeft, een talent dat in werkelijkheid ook blijkt te bestaan. De zigeuner Raskol is intrigerend, heeft louche connecties en een merkwaardige moraal.
Kortom: veel verhaallijnen en veel personages. Maar ook veel wendingen. Op het moment dat de lezer denkt te weten hoe het zit, brengt de schrijver nieuwe feiten in waardoor de theorie weer op losse schroeven komt te staan. Hierdoor is het een boek met een forse spanningsopbouw en veel actie. Ook komen er interessante weetjes voorbij. Zoals de betekenis van ‘Dysosmia’ en ‘fusiform’ . Soms is er iets teveel sprake van toeval. Zoals een oude liefde die nou net toevallig een soort maffiabaas als oom heeft die veel weet van de wereld van bankovervallers. Maar ondanks dit is Zes seconden te laat een stevige actiethriller die zich kenmerkt door : variatie, tempo, verrassing en karakters met reliëf.

Dodelijk patroon (2006) Jo Nesbø
Noorse vaart en actie.

Het gaat niet goed met Harry Hole. De dood van zijn partner Ellen kan hij niet verwerken en hij is gefrustreerd dat hij Tom Waaler, een politieman, niet heeft kunnen ontmaskeren als topcrimineel. Hij zoekt vergetelheid in drank maar dankzij enkele trouwe kameraden bij de recherche krijgt hij de kans zich alsnog te bewijzen wanneer hij de opdracht krijgt de moord op een jonge vrouw te onderzoeken. Hij moet echter wel een team vormen met Tom Waaler, zijn aartsvijand.
Dan valt een volgend slachtoffer. Is er in het bloedhete Oslo een seriemoordenaar actief? Die bestaan toch alleen in Amerika?

Dit is de vierde misdaadroman met Harry Hole in de hoofdrol en de constatering past dat Jo Nesbø schrijft aan een opmerkelijke reeks vol verrassingen met een aansprekende hoofdpersoon.
Harry Hole maakt meeleven mogelijk. Soms doet hij domme dingen vanuit impulsiviteit of frustratie, op andere momenten ontroert hij in zijn twijfel en fatalisme.
De schrijver werkt meerdere karakters psychologisch goed uit. Dit in combinatie met een spannend en hectisch verhaal vol wendingen.
De strakke compositie is een garantie dat het boek nauwelijks inzakt. De verteltrant houdt de lezer alert en kleurrijke personages maken hun opwachting. Harry Hole is een ‘loner’ die vecht tegen corruptie binnen het politieapparaat. Een ‘loner’ die soms zijn eigen zin doordrijft ten koste van alles. Met als gevolg dat hij de kans loopt zelf slachtoffer te worden.
Door de techniek van perspectiefwisseling bouwt Nesbø de spanning mooi op.
Patronen blijken uiteindelijk samen te komen in een ingenieus vlechtwerk.

Scandinavische misdaadromans worden wel eens beticht van een trage verteltrant. Het somberen over het weer en het leven overheersen de spanning, aldus critici. Je kunt van deze stroming houden of niet. In elk geval passen de boeken van Jo Nesbø niet binnen dit genre. Ze zijn snel en direct, vaart en actie zijn prominent aanwezig. Gelukkig gaat dit niet ten koste van de uitwerking van personages of achtergrond.
Jo Nesbø is een eigengereide, goede schrijver van een wervelende Noorse serie misdaadromans. Puntje-van-je-stoel-werk.

De verlosser (2008) - Jo Nesbø ****
Tempo, spanning en afwisseling

Een nieuwe titel van de hand van Jo Nesbø is verschenen in Nederlandse vertaling. Wie de verhalen van deze Noorse schrijver heeft gevolgd zal benieuwd zijn naar dit boek. Harry Hole is de vaste hoofdpersoon. Hole is nogal eigenzinnig en gaat graag zijn eigen gang. Hij heeft een ingewikkelde relatie tot gezagsdragers, kampt met een alcoholverslaving en slaagt er moeilijk in een rustig privéleven op te bouwen hoewel hij het graag zou willen.

Het boek De verlosser speelt zich af in de maand december, de ontknoping van het verhaal volgt rondom kerst. Het verhaal kent vier delen, de titels verwijzen naar godsdienstige begrippen. Dat is niet verwonderlijk want leidend thema is de moord op een vooraanstaand lid van het Leger des Heils in Noorwegen. Zijn naam is Robert Karlsen, hij wordt doodgeschoten. Harry Hole wordt op de zaak gezet. Zijn oude chef is vertrokken, heeft in de luwte een baan zonder zorgen en dus zal Harry een andere baas moeten dienen.
Al snel blijkt dat er een huurmoordenaar betrokken is bij de moord. Het betreft een man die zich bijna onzichtbaar kan maken in het sociale verkeer. Hij heeft een aandoening waardoor zijn gezicht  verschillende uitdrukkingen kan aannemen. Dit versterkt zijn onherkenbaarheid.
Harry Hole stort zich met hart en ziel op de zaak – hij heeft toch weinig anders te doen – en zet zijn tanden in het Leger. In hun geledingen ontmoet hij een interessante heilsoldate – Martine.

Jo Nesbø levert een spannend en gevarieerd verhaal af dat zich grotendeels afspeelt in de Noorse hoofdstad met een uitstapje naar Vukovar – Kroatië. De lezer komt veel te weten over de drijfveren van de huurmoordenaar – de man met de rode halsdoek. En passant vervlecht de auteur de recente geschiedenis van een belangrijke brandhaard in Europa door het misdaadverhaal.
Harry Hole is de ster maar ook andere karakters worden goed uitgewerkt.
Bijzonder interessant is dat Nesbø meerdere onderwerpen aantipt die nieuwsgierig maken en waardoor je je afvraagt : wat is dit precies? Dan gaat het over vrij onbekende aandoeningen, een horlogemerk of een dier. Ze zijn een zoektocht op internet of bij Wikipedia waard.
Meerdere verhaallijnen lopen door elkaar, maar staan elkaar niet in de weg en worden goed afgerond. De zoektocht binnen de kringen van het Leger des Heils maakt dat diverse morele en sociale kwesties aangekaart worden. De plot is goed gevonden en aan het eind heeft de schrijver nog een extra verrassing in petto.
Al met al is dit weer een prima boek met Harry Hole als hoofdpersoon. Eveneens een boeiend boek door de grote variatie en het tempo.
In eigen land waren de lezers en recensenten laaiend enthousiast. Terecht. Want  Jo Nesbø heeft  De verlosser voorzien van tempo, spanning en afwisseling. En niet te vergeten: bevlogenheid. Ook dat komt over.   

De sneeuwman (2009) Jo Nesbø ****
Plotwending na plotwending

Jo Nesbø, een Noorse auteur, schrijft aan een interessante serie boeken rondom zijn hoofdpersoon Harry Hole. Harry werkt in Oslo, houdt er bijzondere opsporingsmethoden op na, is eigenzinnig, alcoholist, heeft een grote liefde met wie hij niet kan samenleven. Toch is hij daadkrachtig en past de rol van slachtoffer hem niet.

Het is november en in Oslo valt de eerste sneeuw. Birte Becker komt thuis van haar werk en een sneeuwpop in de tuin valt haar op. Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief die ondertekend is door ‘De sneeuwman’. Dit vormt de aanleiding tot een nader onderzoek naar een aantal verdwijningzaken. Waarom verdwenen in het verleden een aantal getrouwde vrouwen zodra de sneeuw viel? Ze hadden kinderen. Wat is het verband met de brief van de onbekende ‘sneeuwman’ aan Harry Hole?

De sneeuwman telt 476 bladzijden en mag dus met recht een dikke pil worden genoemd. Soms zijn dikke pillen langdradig. Soms bekruipt de lezer het gevoel dat de schrijver niet durfde te schrappen. Bij De sneeuwman van Jo Nesbø is dit niet het geval. Het is weliswaar een omvangrijk boek maar het boeit van het begin tot aan het eind. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de wendingen die de auteur aanbrengt in het verhaal. Op een bepaald moment lijkt het alsof het politieteam haar taak heeft volbracht, achteraf is dit slechts schijn. De lezer maakt dit op uit de hoeveelheid pagina’s die nog resten. Een wending volgt.
Harry Hole legt regelmatig een intelligent verband, even verderop blijkt dat het nog beter kan.  Jo Nesbø stapelt plotwending op plotwending, schrijft spannend en dit alles maakt De sneeuwman tot een ijzingwekkende verrassing uit het koude Noorwegen.

Harry Hole is een krachtige hoofdpersoon. De lezer maakt mee hoe hij tobt met zichzelf en de liefde. Hij is geen man die gemakkelijk compromissen sluit. Het liefst gaat hij zijn eigen goddelijke gang. Dit wordt hem niet altijd in dank afgenomen door zijn collega’s en leidinggevenden. Harry Hole wordt door zijn schepper met veel gedrevenheid, maar ook compassie beschreven. Hierdoor gelooft de lezer in hem. Andere personages die langs komen overtuigen. De vaart zit er meteen in en blijft. Aan het eind is de plot rond en hij klopt. Kan een verhaal ‘te rond’ zijn? Ja, dat kan. Dit is het enige minpunt van De sneeuwman.  
Voor de rest niets dan lof. De sneeuwman is een boek dat garant staat voor vele uren leesplezier. Een boek vol vaart, met levensechte personages en met een intrigerende hoofdpersoon.

Het tweede deel uit de serie met Harry Hole is nooit vertaald in het Nederlands. Misschien dat de uitgeverij dit alsnog wil doen. Het zou de serie mooi compleet maken. Want dat verdient Jo Nesbø met zijn Harry Hole
De verlosser

Hypermobiliteit

Dossier : Jo Nesbø

Informatie over de auteur