WeblogMail Gastenboek

 

Gouden Strop 2011

Longlist

 

Gouden Strop - De longlist 2011

Moord en misdaad doen het fantastisch in Nederland, ten minste: als genre binnen de literatuur. Het aantal inzendingen voor De Gouden Strop 2011 overtreft dit jaar elke verwachting, en het record van vorig jaar werd verbroken: maar liefst 111 titels werden er door de uitgeverijen ingestuurd, tegen 87 voor editie 2010. Vandaag werd de longlist bekend. Hieronder de 11 titels die op deze lijst prijken - in alfabetische volgorde.

Gauke Andriesse, De handen van Kalman Teller (Uitgeverij Atlas)
Peter Buwalda, Bonita Avenue (Uitgeverij De Bezige Bij)
Lieneke Dijkzeul, Verloren zoon (Uitgeverij Anthos)
Jessica Durlacher, De held (Uitgeverij De Bezige Bij)
Lupko Ellen, Herenboer (Uitgeverij Passage)
Tess Franke, Maskerade (Uitgeverij Anthos)
Linda Jansma, Caleidoscoop (Uitgeverij Verbum Crime)
Kisling/Verhuyck, De duim van Alva (Uitgeverij De Arbeiderspers)
Siska Mulder, Na Delphine (Uitgeverij Boekerij)
Felix Thijssen, Lydia (Uitgeverij Sijthoff)
Jacob Vis, De imker (Uitgeverij Ellessy Crime)

Kleine analyse
Wie deze Longlist bekijkt zou kunnen opmerken dat werk van zowel Gauke Andriesse, Lieneke Dijkzeul, Felix Thijssen als Jacob Vis eerder op een Long- of Shortlist voor De Gouden Strop voorkwam. Dat het duo Kisling/Verhuyck voor De duim van Alva afgelopen najaar De Diamanten Kogel ontving, de Vlaamse evenknie van De Gouden Strop.
Dat Jessica Durlacher vorige maand voor De held de Opzij Literatuur Prijs ontving, terwijl Bonita Avenue onlangs werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Én dat beide boeken bij publicatie niet de genreaanduiding spannend boek of literaire thriller, maar roman meekregen.
Dat Tess Franke eerder dit jaar een vliegensvlugge sekseverandering heeft ondergaan en eigenlijk Gert Jan de Vries heet. En dat de spannende boeken van Siska Mulder en Lupko Ellen, net als van nieuwkomer Linda Jansma, door de pers werden en worden geprezen.
Kortom: een sterke en gevarieerde Longlist. De vier of vijf genomineerden worden bekendgemaakt op 19 april, tijdens de persbijeenkomst van de CPNB over Juni – Maand van het Spannende Boek.

De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, bestaat 25 jaar. De prijs werd in 1986 ingesteld op initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).
De bekendmaking van de genomineerden vindt plaats op 19 april, tijdens de CPNB persbijeenkomst van Juni – Maand van het Spannende Boek.
De Gouden Strop wordt uitgereikt op 31 mei 2011 tijdens The Power of Plots, de openingsavond van Juni - Maand van het Spannende Boek in de Melkweg in Amsterdam.