WeblogMail Gastenboek

 

Het kwaad in jezelf

Thema Maand van het Spannende Boek 2012. Persbericht.

Het kwaad in jezelf

Dit is het thema van de Maand van het Spannende Boek 2012.
Het kwaad in jezelf – waar ligt jouw grens?
In ieder mens schuilt het kwaad, sterker nog: ieder mens zou kunnen moorden.
In Den Haag werden in 1672 de gebroeders De Witt door een woedende menigte gelyncht. In de huidige ‘beschaafde’ wereld zijn 80% van de moordenaars bekenden of familie van het slachtoffer. Een derde van hen vermoordt hun (ex)partner. De fascinatie voor deze donkere kant in onszelf zien we terug in de populariteit van het genre van de psychologische thriller. Niet ‘wie heeft het gedaan’ maar ‘het waarom’ staat hierin centraal.
De Nederlandse thrillerauteur Simone van der Vlugt schrijft het geschenkboek voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2012.
Het kwaad in de mens fascineert filosofen en theologen al eeuwen. Daar kwamen eind 19de eeuw de criminologen, hersenonderzoekers en psychologen bij. Hun onderzoek had resultaat: in 1971 toonde het Amerikaanse Stanford-experiment aan dat ieder mens in een sadist kan veranderen wanneer hij volledige controle over een ander krijgt. Dit werd bevestigd door onderzoek van de universiteit van Princeton naar de martelingen door bewakers in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak (2004). Kortom, het kwaad zit in iedereen.
Maar niet iedereen is zich ervan bewust. Soms slaan de stoppen door, andere keren neemt de dader bewust het recht in eigen hand. Het verschil hiertussen is in de rechtspraak bepalend voor de strafmaat.
In de fictieve wereld van spannende boeken is het de motor voor een goed verhaal dat bij de lezer de vraag oproept waar zijn grens ligt.
Een recent voorbeeld van het overschrijden van die grens is de rellen van begin augustus 2011 in Londen. Daar werden zelfs een jeugdwerker, miljonairsdochter en studente klassiek ballet gearresteerd. Wraak is een belangrijk motief waardoor mensen over de schreef gaan. Stieg Larsson’s Millenniumtrilogie met Liz Salander als wraakgodin is een goed voorbeeld en Carrie van Stephen King is inmiddels een klassieker. In Geestdrift van Daniel Hecht speelt de medische verklaring een grote rol. De Nederlandse misdaadschrijvers weten goed hun weg in het genre te vinden: Tomas Ross (o.a. De zesde mei), Simone van der Vlugt (o.a. Op klaarlichte dag), Saskia Noort (o.a. De verbouwing), Esther Verhoef (Alles te verliezen), Loes den Hollander (Vluchtgedrag), Lieneke Dijkzeul (De stille zonde), René Appel (o.a. Van twee kanten), Roel Janssen (De tiende vrouw), Carla de Jong (Outcast), Jac. Toes (Fotofinish) en Judith Visser (Stuk).
Een bijzonder gezichtspunt bieden ons de boeken over (serie)moordenaars die overtuigd zijn van de rechtvaardigheid van hun daden zoals die van Mr. Ripley (Patricia Highsmith), Dexter (Jeff Lindsay) en de Gouden Strop Winnaar 2010 De minzame moordenaar van Bram Dehouck.