WeblogMail Gastenboek

 

Gouden Strop 2011

Persbericht

 

Forse stijging moord en misdaad in Nederland

Moord en misdaad doen het fantastisch in Nederland, ten minste: als genre binnen de literatuur. Het aantal inzendingen voor De Gouden Strop 2011 overtreft dit jaar elke verwachting, en het record van vorig jaar werd verbroken: maar liefst 111 titels werden er door de uitgeverijen ingestuurd, tegen 87 voor editie 2010.

De jury heeft het druk. Gelukkig werd er in 2010 wat eerder gestart met het insturen van titels.
Ook werd dit jaar de uitgevers voor het eerst verzocht vooraf aan te geven welke boeken zij verwachtten in te sturen, inclusief verschijningsdatum. “Daardoor hebben we goed kunnen plannen”, aldus Remco Volkers van het secretariaat. Eind deze maand wordt de longlist bekendgemaakt. Hoeveel titels daar precies op komen valt nu nog niet te zeggen, maar “er is een aantal toppers komen bovendrijven”.
De jury, onder voorzitterschap van actrice en presentatrice Inge Ipenburg, bestaat uit de
recensenten Ine Jacet (misdaadromans.nl), Marcella van der Weg (HP/de Tijd), en Luc Wierts (Metro). Jurylid namens sponsor The Read Shop is Pierre Palmen.

De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, bestaat 25 jaar. De prijs werd in 1986 ingesteld op initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). De prijs is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Beheerder van De Gouden Strop is het bestuur van de Stichting Gouden
Strop.
De bekendmaking van de genomineerden vindt plaats op 19 april, tijdens de CPNB persbijeenkomst van Juni – Maand van het Spannende Boek.
De Gouden Strop wordt uitgereikt op 31 mei 2011 tijdens The Power of Plots, de openingsavond van Juni - Maand van het Spannende Boek in de Melkweg in Amsterdam.
De winnaar van De Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000,- en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel.
The Power of Plots en Juni – Maand van het Spannende Boek worden georganiseerd door Stichting CPNB.
De Gouden Strop wordt financieel mogelijk gemaakt door The Read Shop en Stichting Lira Fonds. Kijk voor meer informatie op www.degoudenstrop.nl, of volg De Gouden Strop op Facebook en via Twitter (@degoudenstrop).