WeblogMail Gastenboek

De forumfamilie

Een nieuw forum: http://misdaadromans.bbforum.nl/

De forumfamilie

door Guido Huisintveld

Half oktober 2012 besloot Ine Jacet (oprichter en beheerder van misdaadromans.nl) dat het tijd werd om wat meer tijd aan zichzelf te besteden, of toch in ieder geval wat minder tijd aan de recensies, de contacten, het onderhoud van de site en alle werkzaamheden eromheen. Een decennium lang heeft Ine zich ingezet voor het spannende boek, een terrein dat gaandeweg werd verbreed met andere literatuur, alsmede dvd-besprekingen. Hiervoor verdient zij niets minder dan het allergrootste respect. Het besluit om met de site te stoppen is dan ook volledig te begrijpen, hoe droevig dat ook is.

Een niet onbelangrijk element van de site was het forum, waar liefhebbers van het gedrukte woord elkaar opzochten om kritisch van gedachten te wisselen. Over literatuur in het algemeen, over misdaadromans in het bijzonder, over spannende tv-series en ook over allerlei trivialiteiten die hier niets mee te maken hadden, maar desondanks voor kleurrijke discussies zorgden.

In de loop der jaren ontstond zo een virtuele forumfamilie. Ooms, tantes, neefjes, nichtjes woonden verspreid over Nederland en Vlaanderen; er was zelfs een verdwaalde oom uit Brazilië. De familieleden staken de koppen bij elkaar en begonnen te brainstormen: hoe konden de digitale lijntjes naar elkaar in stand gehouden worden?

Als fervent tegenstander van twitter en facebook besloot ik - niet gehinderd door enige kennis van zaken - een forum op te starten, dat zich overigens op geen enkele wijze laat vergelijken met de website van Ine. Het is ook geen vervolg hierop. Zo is er bijvoorbeeld geen ‘voorpagina’ met een waslijst aan recensies, nieuwsberichten of verlotingen. En de hele opzet is vooralsnog tamelijk simpel gehouden.

Het behang was nog vochtig, maar binnen een etmaal werd de nieuwe forumruimte al volop in gebruik genomen. Zelfs Ine stond op de voordeurbel te drukken; de deur werd met een diepe buiging open gedaan.

Nieuwe familieleden zijn van harte welkom:

http://misdaadromans.bbforum.nl/