Twitter Facebook Gastenboek

The Bridge

Verloting: 1 x Blu-ray, 1 x dvd *****

Verloting The Bridge dvd *****

In samenwerking met Lumière hadden we een verloting van 2 exemplaren van The Bridge. (1 x DVD/ en 1 x Blu-ray)

De winnaars zijn bekend:

F. de Jong - Amsterdam
I. van Dalen - Eindhoven

 

Recensie The Bridge (Ine Jacet)

The Bridge (Zweedse titel: Bron, Deense titel Broen) ontleent zijn titel aan de ØresundBrug een 16 kilometer lange verbinding voor weg- en  spoorverkeer tussen Denemarken en Zweden. De brug vormt de verbinding tussen Kopenhagen en Malmö. In het begin van de serie wordt precies op de helft van de brug een vrouwenlichaam gevonden. Even daarvoor viel de verlichting op de brug uit. Beelden van de brug vormen de inleiding voor elk deel van deze 10-delige serie, elke aflevering duurt 60 minuten.

Hoofdpersonen zijn de Deense inspecteur Martin Rohde (Kim Bodnia) en zijn Zweedse collega Saga Norén (Sofia Helin). Ze zijn elkaars tegenpolen. Saga is een markante, hardwerkende en mooie politievrouw met autistiforme trekjes. Ze neemt alles letterlijk en is weinig gevoelig voor wat een ander vindt, gangbare gedragsregels of humor. Gevoelens lijkt ze niet te kennen. Als personage blijft ze gedurende de gehele serie intrigerend. Interessant is ook tegenspeler Martin Rohde, haar oudere Deense collega. Hij heeft een gezin, heeft meerdere relaties achter de rug, is minder fanatiek en verbaast zich met regelmaat over het gedrag van Saga. Ze kunnen uiteindelijk goed samenwerken nadat ze elkaars gebruiksaanwijzing hebben leren lezen.

Het verhaal draait om de achtervolging van een moordenaar die Denemarken en Zweden teistert. Hij heeft zijn daden goed gepland en wijst de burgers op misstanden in de samenleving.
Het Zweeds-Deense politieteam krijgt maar met moeite grip op hem.

Vanaf aflevering 1 is de serie spannend en dat blijft hij ook. Wie aan het eind van het verhaal terugkijkt, constateert dat er ontzettend veel is gebeurd. Personages uit de eerdere afleveringen zijn verdwenen en opgevolgd door anderen. Cliffhangers en plotwendingen zijn aanwezig; goed gedoseerd en verfijnd. De beelden in de serie doen denken aan schakeringen van grijs en aardetinten, de muziek ondersteunt prachtig het verhaal. Verlatenheid, nachtelijke taferelen, lege landschappen en ruimten bepalen mede de - voor veel Scandinavische films kenmerkende – atmosfeer.

En hoe zit het met de moordenaar, de dader? Misschien is hij iets te perfect en komt hij soms te gemakkelijk weg maar dit wordt wel geloofwaardig gemaakt door uitleg over zijn werkwijze en voorbereiding.
The Bridge is een sfeervolle, goed uitgekiende misdaadserie die garant staat voor urenlang spannend kijkgenot.  


Cast
Kim Bodnia (The Killing, Those Who Kill, Inspector Winter, Pusher, Nightwatch)
Sofia Helin (Beck, Dalecarlians)
Magnus Krepper (Inspector Winter, Beck, Millennium)
 
Schrijver

Hans Rosenfeldt (Den Fördömde, Wat verborgen is)

Titelsong: Hollow Talk by Choir of Young Believers

Echoes start as a cross in you,
Trembling noises that come to soon.
Spatial movement which seems to you,
Resonating your mask or feud.