Banner nienke
Terug naar start
Viveca Sten - Stille wateren (2011) ****
Klassieke whodunit met trieste ondertoon

Op Sandhamn, een vakantie-eilandje vlak voor de kust van Stockholm, spoelt op een hete ochtend in juli het lijk van Krister Berggren aan, magazijnmedewerker bij de Zweedse staatsdrankwinkel.
Thomas Andreasson en Margrit Grankvist,  werkzaam bij de afdeling geweldsdelicten in Nacka, wordt met de zaak belast. Is er sprake van zelfmoord, een ongeluk of moord?
Het wordt er allemaal niet makkelijker op als één week later Kicki,  Kristers nichtje en enige familielid, vermoord wordt aangetroffen in een kamer in een pension in Sandahmn.
Waarom zijn beide personen vermoord en wat is het verband?
Met hulp van Nora,  een jeugdvriendin van Thomas en juriste, komt stukje bij beetje de ontknoping dichterbij. En dan blijkt Sandhamn toch niet zo idyllisch te zijn als het lijkt.
Geen eind goed al goed dus en je houdt er een triest gevoel aan over.

Het boek leest vlot, maar wordt pas aan het eind echt spannend. Het enige wat spannend te noemen is in het begin is de vraag wat Krister en Kicki op Sandhamn te zoeken hebben. De ontknoping is spectaculair en onverwacht.
Als lezer weet je meer dan de politie en heb je al vrij snel een vermoeden van wie de dader is. Dat maakt het extra boeiend, want Nora en de politie zoeken in een totaal andere hoek.
De karaktertekeningen zijn zeer sprekend. Ook is er oog voor het persoonlijk leed van Thomas en voor de huwelijksproblemen van Nora. Deze laatste krijgen misschien wel iets te veel aandacht.

Viveca Sten is juriste, werkt bij de Zweedse en Deense post,  en woont met haar man en drie kinderen in Stockholm. Haar familie brengt al sinds 1917 de zomers door op Sandhamn. Haar andere misdaadromans spelen zich daar dan ook af.
Stille wateren (in 2007 verschenen in Zweden) is haar misdaadromandebuut. In Zweden is er ook een televisieserie van gemaakt.
Eerder schreef Viveca Sten non fictie boeken.