Banner nienke
Terug naar start
Violet Leroy - Medelijden met de duivel (2011) ***
Veel ....

Het boek opent met de ramp met de Herald of Free Enterprise, de veerboot die in 1987 bij Zeebrugge kapseisde.
Jaren later, in 2005, wordt het verhaal vervolgd.
Sara Hirsch wordt dood aangetroffen in haar winkel in de PC Hooftstraat. Haar vader is tijdens de ramp bij Zeebrugge verdronken. De vrouw van Bob, de vriend van Sara, waarschijnlijk ook, maar haar lichaam is nooit gevonden.
Sara’s beste vriendin Isabel gaat samen met inspecteur Hofman op onderzoek uit. Bob blijkt te zijn verdwenen. En de moeder van Sara is ook al onvindbaar.
Al speurende komt Sara achter allerlei duistere praktijken die in het verleden hebben plaatsgevonden. De Tweede Wereldoorlog (Sara was Joodse), seksueel misbruik, de gebeurtenissen aan boord van de Herald of Free Enterprise en de schilderijen van Vincent van Gogh spelen daarin een belangrijke rol. Uiteindelijk belandt Sara door al haar onderzoek zelf ook in een gevaarlijke situatie.

Het boek leest lekker weg, maar net als in Leroys vorige boek gebeurt er wel weer heel veel tegelijk en dat maakt het af en toe wat lastig. Er worden wel heel veel thema’s aangesneden.
Sommige onderdelen vind ik nogal onwaarschijnlijk en soms speelt het toeval wel een hele grote rol.
We beleven de gebeurtenissen afwisselend gezien door de ogen van inspecteur Hofman en Isabel.
Het einde is erg spannend en er zijn veel verwikkelingen die je als lezer bezig houden.

Geboren, getogen en werkend in Amsterdam nam Violet Leroy in 2001 ontslag als ambtenaar om zich toe te leggen op het schrijven. Inmiddels woont ze in Renkum. Ze debuteerde met Tot de bodem. Medelijden met de duivel is haar tweede misdaadroman.