Banner nienke
Terug naar start
Vidar Sundstøl – De doden (2011)****
deel 2 van de Minnesota trilogie

Voor wie deel 1 niet las:
Lance Hansen is een Amerikaanse politieman met Noorse voorouders. Nadat hij aan de oevers van Lake Superior, Minnesota, een vermoorde toerist uit Noorwegen ontdekt, wil hij de zaak onderzoeken. Het moordonderzoek laat hij over aan de FBI en zelf duikt hij in de lokale geschiedenis. Hij stuit daarbij op duistere familiegeheimen die zich tot in het heden uitstrekken.

November. Lance is met zijn broer Andy op hertenjacht. Na het proces rond de moord op de Noorse toerist komt Lance in gewetensnood. Een 25 jarige Ojibway-indiaan zit in verband met de moord in voorlopige hechtenis, maar Lance is ervan overtuigd dat deze onschuldig is. Lance verdenkt Andy. Hij is dus eigenlijk een corrupte politieman die zijn broer beschermt.
Hij vertrouwt Andy niet. Wat voert hij allemaal in zijn schild? Als lezer voel je dat er iets niet klopt en word je meegetrokken in de onderhuidse spanning tussen de broers. Deze is prachtig beschreven.
Uiteindelijk uit Lance zijn verdenkingen aan Andy waardoor de emoties oplopen. Zijn ze bereid elkaar te doden?
Door het verhaal van Lance en Andy heen lopen fragmenten van Thornod Olsen, een voorouder uit Noorwegen, die zo’n honderd jaar geleden naar Amerika kwam en een indiaan vermoordde. Er zijn parallellen tussen Thornod en Lance; beiden zijn op een gegeven moment door en door koud en gewond aan hun arm. Ook delen ze de angst om dood te gaan.

De geringe hoeveelheid aan personages maakt het boek makkelijk leesbaar. Het is ook goed te begrijpen als je deel 1 niet las. Wat zal deel drie ons brengen?
 

Vidar Sundstøl woont in Noorwegen en is sinds een aantal jaren fulltime schrijver. Hij heeft zelf gewoond in het gebied waar de Minnesota-trilogie zich afspeelt. Het eerste deel, Land van dromen, won de Rivertonprijs voor beste Noorse misdaadroman. In september verschijnt deel 3 getiteld De raaf.