Banner nienke
Terug naar start
Thomas Kanger - De eerste steen (2011) **
niet zo'n origineel debuut

Het dorpshuis in een Zweeds stadje brandt af. De brand blijkt te zijn aangestoken. De conciërge is hierbij om het leven gekomen.
Rechercheur Erik Enquist en assistent-rechercheur Elina Wiik houden zich met de zaak bezig. Al snel wordt een man van Bosnische afkomst verdacht, maar de bewijsvoering is zwak.
Niet veel later verdwijnt de vader van de getuige in de brandstichtingszaak. Met hulp van het leger wordt zijn stoffelijk overschot gevonden.
Elina Wiik gaat zelf op onderzoek uit, zonder haar collega’s en hoger geschikten daarin te kennen. Ze wordt berispt, maar blijkt het toch bij het rechte eind te hebben.
Pas aan het eind wordt het echt spannend, hoewel je als lezer al vermoedt wie het volgende slachtoffer zal zijn.

Het boek is een beetje saai en met name qua thematiek weinig vernieuwend. Het verhaal verloopt nogal traag. Stukje bij beetje kom je meer te weten, maar aan het eind blijf je nog met vragen zitten en dat terwijl je als lezer meer weet dan de politie. Dat haalt wel wat van de spanning weg. Ook is het soms wat onwaarschijnlijk. Het personage van Elina is knap beschreven.

Thomas Kanger woont in de omgeving van Stockholm. Voor hij zich wijdde aan het schrijven van misdaadromans was hij journalist.
De eerste steen is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. Het is het eerste boek van Kanger dat in het Nederlands is vertaald.