Banner nienke
Terug naar start
Week 36 (2012) – Sofie Sarenbrant ****
spannend debuut over zwangerschap die eindigt in nachtmerrie

Johanna en Eric verwachten hun eerste kind. Ze brengen hun vakantie samen met hun vrienden Agnes en Tobias (Tobbe) door in het vissersdorpje Brantevik. Agnes en Tobbe verwachten hun tweede kind. Zij hebben al een dochtertje van twee, Nicole. Agnes en Tobbe hebben relatieproblemen.
De laatste avond gaan de stellen naar een karaoke-avond in de plaatselijke bar.
Tobbe drinkt te veel en Agnes loopt kwaad weg. De volgende ochtend blijkt ze te zijn verdwenen.
Tobbe licht de politie in en gaat zelf ook op onderzoek uit.
Ook een journalist bemoeit zich met de verdwijning.
Het onderzoek wordt vertraagd doordat getuigen niet naar de politie stappen of niet serieus worden genomen. Daardoor wordt de zoektocht naar de ontvoerder een race tegen de klok.

Het boek boeit van begin tot eind. Telkens doen zich nieuwe situaties voor die de spanning opvoeren. De verschillende vertelperspectieven dragen hieraan bij.
De karakters zijn treffend weergegeven. Het wordt erg duidelijk gemaakt hoe je je in mensen kunt vergissen.

Sofie Sarenbrant is journalist en fotograaf. Ze woont in een buitenwijk van Stockholm.Elke zomer brengt ze met haar man en twee kinderen door in Brantevikm, waar haar ouders een zomerhuis hebben. Week 36 is haar debuutroman. Ze schreef het toen ze zwanger was.
Het open einde suggereert dat er een vervolg zal komen. Dat klopt. In Zweden is het al verschenen onder de titel In plaats van jou.