Banner nienke
Terug naar start
Patricia Duncker - De vreemde zaak van de componist en zijn rechter (2011) ***

mysterieuze zelfmoordsekte eist veel slachtoffers

Op Nieuwjaarsdag van het jaar 2000 vinden jagers in een bos in de Jura de levenloze lichamen van negen volwassenen en zeven kinderen. Op een volwassene na, die is doodgeschoten, zijn ze allen door gif om het leven gekomen. Het blijkt om een zelfmoordsekte te gaan die grotendeels uit wetenschappers bestaat.
Rechter Dominique Carpentier, bekend als sektejager, wordt samen met commissaris André Schweigen met het onderzoek belast. De twee zijn in 1994 ook al met deze geheime zelfmoordsekte, die zich het Geloof noemt, in aanraking geweest. Toen vonden 69 mannen en vrouwen de dood.
De leider van de sekte die nu om het leven is gekomen, is de zus van de leider uit 1994.
In het chalet waar de sekteleden het laatst verbleven, vinden Schweigen en Carpentier een brief die hen leidt naar de beroemde componist Friedrich Grosz. Ook vinden ze De Gids, het boek van de sekte dat deels in code is geschreven. Welke rol speelt de componist binnen de sekte en is hij verantwoordelijk voor de vele doden? Het feit dat de componist, evenals Schweigen, tot over zijn oren verliefd is op Dominique Carpentier, vergemakkelijkt het onderzoek niet.

Het boek is met een flinke vaart geschreven, maar bevat heel wat niemendalletjes die hier en daar wel achterwege hadden kunnen blijven.
De karakterbeschrijvingen zijn uit de kunst. Met name de (verliefde) componist en commissaris komen goed uit de verf, maar ook het beeld dat je van de assistente van Dominique Carpentier krijgt is zeer compleet.
Het boek speelt zich op diverse locaties af. Ook van deze plaatsen wordt de sfeer goed geschetst.

Patricia Duncker is hoogleraar contemporaine literatuur aan de universiteit van Manchester. Ze won meerdere literaire prijzen. De vreemde zaak van de componist en zijn rechter werd genomineerd voor de Gold dagger Award.