Banner nienke
Terug naar start
Schreeuw onder water – Øbro & Tornbjerg (2012)****
hopen dat het vervolg snel verschijnt....

Katrina krijgt wanneer ze op vakantie in Egypte is een baan aangeboden in Denemarken. Ze kan aan de slag als daderprofiler bij de Task Force tegen bendecriminaliteit. Katrina, die half Deens en half Engels is en jarenlang voor de Engelse politie heeft gewerkt, laat haar Australische vriend achter en gaat in Kopenhagen aan de slag.
Ze raakt al snel volop betrokken bij een moord op een gynaecoloog die is neergestoken in zijn eigen voortuin.
Al snel wordt een Tsjetsjeense vluchteling verdacht. Zijn vrouw is tijdens de bevalling overleden en de gynaecoloog was verantwoordelijk voor deze bevalling.
Maar ook de weduwe van de gynaecoloog gedraagt zich vreemd en wordt daardoor ook de mogelijke dader.
Het slachtoffer blijkt een minnares te hebben gehad. Wie is deze vrouw en wat is haar rol in het geheel?
Het onderzoek zit heel lang muurvast. Maar Katrina en politieman Jens geven niet op.
Uiteindelijk komt Katrina oog in oog te staan met een meedogenloze en compleet gestoorde moordenaar.

Er lopen twee verhalen door elkaar. Naast het onderzoek naar de moord op de gynaecoloog zijn er veel flashbacks van een meisje dat door haar ouders werd verwaarloosd en mishandeld met alle gevolgen van dien. Haar verhaal maakt het andere verhaal dreigender en spannender. De karakters worden goed neergezet. Niet alleen de psychopathische trekken van de moordenaar worden raak getypeerd, maar ook alledaagse dingen als de broeierige spanning tussen Katrina en Jens en de af en toe vreselijke puberdochter van Jens. En je leert af en toe ook nog wat van Katrina’s psychologische verhandelingen.

Jeanette Øbro Gerlow was oorspronkelijk vroedvrouw en later multimediaontwerper. Haar man Ole Tornbjerg werkte eerder als docent en producent in de Deense film- en televisiewereld.
Schreeuw onder water is het eerste deel van een reeks met profiler Katrine Wraa in de hoofdrol. In Denemarken werden er al meer dan 100.000 exemplaren van verkocht.
En nu maar hopen dat het vervolg snel verschijnt.