Banner nienke
Terug naar start
Merete Junker - Tweeling (2011) ****

Idun is getuige van de zelfmoord van klasgenoot Arvo Pekka.
Ze komt in bezit van zijn usb stick met allerlei filmpjes maar meldt zich niet bij de politie.
Als Ylva, de tweelingzus van Idun aan het oppassen is, dringt de G-bende, een beruchte jeugdbende, het huis binnen en ontstaat er flinke ruzie.
Niet veel later vindt de filmleraar van Arvo in zijn hut een lijk. Ook hij zwijgt. Later blijkt dat de vermoorde jongen de leider van de G-bende was. Deze heeft Arvo, die homoseksueel was, vier jaar geleden seksueel mishandeld.
Idun geeft de usb stick aan de tante die Arvo opvoedde. De tante, ook deel van een tweeling, denkt dat Idun Ylva is, met alle gevolgen van dien.
Op een gegeven moment is Ylva dan ook verdwenen.
Mette Minde, radiojournaliste, gaat een documentaire maken over het leven van Arvo. Ze heeft tot haar spijt de opleiding bij de politieacademie niet afgemaakt, maar kan zich nu volledig uitleven in heel veel speurwerk. Ze gaat hierbij zelfs naar Finland, waar Arvo’s tante en moeder vandaan komen. Ze loopt zelf gevaar, maar levert uiteindelijk een belangrijk aandeel in de ontknoping.
 
Het boek boeit van begin tot eind, er zit vaart in en het is goed geschreven.
Je krijgt een goed beeld van hoe eenzaam sommige pubers kunnen zijn en je beseft hoe belangrijk vriendschap is. Het verhaal is erg geschikt om verfilmd te worden omdat het zo beeldend geschreven is.

Merete Junker is journaliste en lerares in Skien. Tweeling is haar tweede boek. Hopelijk volgt snel een derde.