Banner nienke
Terug naar start
Matti Rönkä – Grensgeval (2010) ***
Boeiend met de nodige humor

Het verhaal opent met een stukje over Sirje die in Helsinki woont en haar huis verlaat. Dit wordt gevolgd door een fragment over Jura die voor Karpov werkt en ergens in Oost-Finland wordt vermoord omdat hij in slaap is gevallen waardoor er allerlei te verhandelen spullen gestolen zijn. Daarna krijgen we een impressie van de heroïnehandel in Tallinn. En tenslotte maken we kennis met Anna in Rusland. Zij is de moeder van Viktor.
Deze Viktor Kärppä is een Russische emigrant met deels Finse voorouders. Hij heeft een detectivebureau in Helsinki en houdt zich daarnaast bezig met allerlei dubieuze praktijken en criminele opdrachtgevers in het gebied bij de Fins-Russische grens.
Op een dag meldt antiquaar Aarne Larsson zich bij zijn bureau. Zijn Estische vrouw Sirje is spoorloos verdwenen en Viktor krijgt de opdracht haar te vinden. Sirje is de zus van de beruchte crimineel Jaak Lillepuu. Het duurt dan ook niet lang of Viktor wordt bedreigd door Jaak en zijn handlangers met de mededeling dat hij de speurtocht naar Silje moet staken.
Viktor komt erachter dat deze Jaak de vermiste spullen heeft gestolen en meldt dit aan de politie.
De zoektocht naar Sirje verloopt traag. Het wordt nog lastiger als haar echtgenoot dood wordt aangetroffen. Hij is vermoord door Jaak en consorten.
Ook Jaak wordt door een andere bende vermoord en Sirje wordt dood aangetroffen. Heeft haar man haar vermoord? De ontknoping is erg verrassend.

Het boek is boeiend en met de nodige humor geschreven. De grote hoeveelheid personages maakt het soms wel een beetje ingewikkeld.  De beschrijvingen van de niets- en niemand ontziende maffia en de elkaar rivaliserende bendes, die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, zijn zeer beeldend. Ook de politie schuwt geweld en intimidatie niet.

Matti Rönkä woont in Helsinki. Hij werkt bij de Finse televisie als anchorman voor het nieuws.
Grensgeval werd bekroond met de prijs voor de beste Finse misdaadroman van 2006 en de internationale Deutsche Krimi Preis 2008.

Matti Rönkä - Broederland (2011) ****
Flitsend tempo

Viktor Kärppä, een Russische emigrant met Finse voorouders, werkt parttime voor zijn kleine detectivekantoor. Daarnaast verdient hij zijn geld als ondernemer, verkoopt hij witgoed op de grijze markt in Rusland en heeft hij een kiosk op een parkeerplaats naast de snelweg.
Op een dag overlijdt een jonge jongen aan vervuilde heroïne. Hij is de vierde uit een bepaalde kring.
Zowel de Finse politie als vroegere opdrachtgevers zetten Kärppä onder druk om zijn contacten in Rusland aan te spreken en uit te vinden welke bende achter het verhandelen van deze heroïne zit. Tegelijkertijd heeft Kärppä zijn handen vol om zijn broer Aleksei uit Sint-Petersburg die in Helsinki komt wonen, enigszins op het rechte pad te houden.
Er gaan geruchten dat Aleksei meer zou weten van de heroïnedeals.
Kärppä gaat op onderzoek uit in Sint Petersburg.

Het boek is in een flitsend tempo geschreven. Er gebeurt heel veel. Het leest, ondanks de aanzienlijke hoeveelheid personages met ingewikkelde namen, makkelijk. Het bevat een mooie beschrijving van de ondernemer Kärppä die van alle markten thuis is en door alle mazen van de wet heen weet te glippen. En ook van de politie, in de vorm van de omstreden rechercheur Korhonen krijg je nou niet bepaald een positief en vertrouwenwekkend beeld. De haatliefdeverhouding tussen Kärppä en Korhonen is prachtig verwoord. De humor, het cynisme en de melancholie van beide heren maken het lezen nog aangenamer. Je wordt alleen niet echt vrolijk van het sombere beeld dat geschetst wordt van mens en maatschappij.

Matti Rönka woont in Helsinki en werkt bij de Finse televisie als anchorman voor het nieuws.
Broederland is de tweede misdaadroman met Viktor Kärppä als hoofdpersoon.
Het andere boek, Grensgeval, werd bekroond met de prijs voor de beste Finse misdaadroman van 2006 en de internationale Deutsche Krimi Preis in 2008.