Banner nienke
Terug naar start
Mari Jungstedt - Gevaarlijk spel (2012) ****
De modellenwereld hard en meedogenloos neergezet

Jenny Levin is onlangs door een scout van een modellenbureau ontdekt. Ze is gestopt met de middelbare school en beweegt zich volop in de wereld van glamour en feestjes met bekende Zweden.
Ook krijgt ze een relatie met de beroemde, al wat oudere, modefotograaf Markus Sandberg.
Na een fotosessie op het eiland Gotland treft ze Sandberg zwaar gewond aan in zijn kamer.
Niet veel later wordt de baas van het modellenbureau vermoord.
De Gotlandse commissaris Anders Knutas en zijn collega Karin Jacobsson moeten de zaken oplossen. Sandberg en de baas van het modellenbureau blijken heel wat voormalige liefjes te hebben. Is één van hen de dader?
Knutas en Jacobsson komen in contact met een ex-fotomodel dat in een kliniek behandeld wordt voor anorexia. Zij wordt door verstikking om het leven gebracht.
En ook Jenny loopt gevaar.

Het boek kent meteen een dreiging die het hele verhaal door voelbaar blijft. Er zitten veel spannende momenten in.
De persoonlijke levens van Anders en Karin krijgen veel aandacht, maar dat geeft een extra dimensie.
Hartverscheurend is het beeld dat wordt geschetst van de modellenwereld en vooral van het model dat te dik werd bevonden en in een anorexiakliniek belandt. De schrijfster heeft zich goed verplaatst in hoe het naar alle waarschijnlijkheid in zo’n kliniek toegaat en in wat er in de meisjes die anorexia hebben, omgaat.
De ontknoping is verrassend en tegelijkertijd heel triest. Maar dat zijn we van Jungstedt gewend; haar daders zijn vaak heel eenzame mensen die hunkeren naar liefde en aandacht en vaak hebben ze een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Mari Jungstedt behoort tot de top 10 van Scandinavische misdaadauteurs. Ze heeft ruim tien jaar als journalist en nieuwslezeres voor de Zweedse radio en televisie gewerkt. Vanaf 2005 is er elk jaar een nieuw boek van haar verschenen. Al haar boeken zijn verfilmd voor de ZDF. Knutas en Jacobsson keren steeds terug als hoofdpersonen. Gevaarlijk spel is deel acht.
In de zomer is Jungstedt vaak te vinden op Gotland, het eiland waar al haar misdaadromans zich afspelen en waar haar echtgenoot vandaan komt. De rest van het jaar woont ze in Stockholm.