Banner nienke
Terug naar start
Verraad - Lotte en Søren Hammer ****
Deel 3 in de hoofdinspecteur Konrad Simonsen-reeks

Een eenzame jongen lost schoten in zijn klaslokaal en doodt de vaste invaller en de mentor. Vervolgens houdt hij de klas gegijzeld. Een scherpschutter maakt een einde aan de gijzeling door de jongen dood te schieten. Een klasgenote komt bij deze actie ook om het leven.
De vermoorde leerkracht blijkt een drugsdealer voor jonge meisjes te zijn. Hij buitte deze meisjes seksueel uit.
Hoofdinspecteur Konrad Simonsen is net hersteld van een zware hartaanval. Hij keert terug naar de afdeling Moordzaken van de politie in Kopenhagen. Omdat men hem niet meteen te zwaar wil belasten, moet hij de dood op een postbode nader onderzoeken. Hij stuit hierbij op allerlei vragen. Was de postbodes val van de trap een ongeluk of toch moord en wat is het verband met de vermoorde invaller? En wie is het meisje op de foto’s op de zolder van de postbode?
Al dit gegraaf in het verleden van de postbode maakt dat Simonsen ook op zijn eigen verleden terug gaat blikken en dat levert mooie tijdsbeelden op van veertig jaar geleden.
Simonsen blijkt voor wat betreft de postbode een hele tijd op het verkeerde spoor te zitten.
Een priester speelt een belangrijke rol bij de verrassende ontknoping.

Schietpartijen op scholen zijn helaas aan de orde van de dag. In dit verhaal wordt er een parallel getrokken tussen de postbode en zijn groepje veertig jaar geleden en de schutter. Beiden voelen zich eenzaam en worden buitengesloten met alle gevolgen van dien.
De gedachte dat pesten tot moorden kan leiden is eentje die je aan het denken zet..
Konrad Simonsen krijgt steeds meer trekjes van Wallander, alleen heeft hij meer humor en is hij wat gelukkiger in de liefde.

Lotte en Søren Hammer zijn broer en zus. Ze wonen en werken in hetzelfde huis in de binnenstad van Fredriksværk. Zij leest in jaar vrije tijd het liefst Henning Mankell, hij houdt van Sjöwall en Wahlöö (vandaar het grote maatschappijkritische element in de boeken). Ze schreven zes jaar aan Misbruik,hun debuutroman die in Denemarken meteen een groot succes was. Hierna verscheen Wraak.
De rechten van de serie zijn verkocht aan 19 landen.
Deel vier en vijf zijn in de maak.