Banner nienke
Terug naar start
Laura Kasischke - Het ontwaken (2012) ****
waan of werkelijkheid?

De studente Nicole komt om bij een auto-ongeluk. Haar vriend Craig zat achter het stuur, maar kan zich niets meer herinneren van wat er gebeurd is. Er wordt beweerd dat hij dronken was.
De getuige van het ongeluk, Shelly,  protesteert tegen de onjuiste weergave in de kranten, maar er wordt niet naar haar geluisterd.
Perry, een huisgenoot van Craig, wil weten wat er nu precies is gebeurd. Hij denkt dat Nicole nog leeft en zoekt contact met Mira, een professor die zich bezig houdt met de dood. Hij vraagt haar of ze een boek wil gaan schrijven over het mysterie rondom Nicole.
Ook Shelly zet haar onderzoek naar het ongeluk voort. Ze wordt hierbij, net als Mira en Perry aan alle kanten tegengewerkt door de universiteit. Waarom?

Het (dikke) boek laat je niet los. Het is vlot geschreven en zeer boeiend. Verwarrend is soms wel dat heden en verleden door elkaar lopen. Het verhaal is erg geloofwaardig en geeft een goed beeld van (de ontgroeningsrituelen in) de studenten(corps)wereld.
Het boek zit knap in elkaar. Stukje bij beetje wordt de geschiedenis verteld en de werkelijkheid onthuld.

Laura Kasischke is professor Engelse literatuur aan de universiteit van Michigan. Ze schreef diverse poëziebundels en romans, waarvan een aantal verfilmd werden. Haar werk werd bekroond met prestigieuze literaire prijzen. Ze is erg populair in Frankrijk.
Achterin het boek staat een interview met de schrijfster.