Banner nienke
Terug naar start
Hart van vuur en ijs (2010) – Kristín Marja Baldursdottir ****
aangrijpende familiesaga (1945-1990)

Karitas is kunstenares en werkt, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog, als tekenlerares op een basisschool ergens in IJsland. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Haar man en haar kinderen wonen elders. Af en toe duikt haar man weer op. Karitas stelt haar schilderijen ten toon, de reacties zijn wisselend.
Kleindochter Silfa wordt bij haar gedumpt net op het moment dat Karitas heeft besloten naar Parijs te gaan. Ze neemt haar kleindochter mee. Ze heeft weer contact met een jeugdvriend, leert Frans en haar doeken verkopen goed. Ook haar echtgenoot en haar broer en haar zus komen langs. Op een gegeven moment bezoekt haar zoon haar. Hij pakt Silfa van Karitas af.
Karitas vertrekt naar New York. Nadat haar moeder is overleden, blijft ze in IJsland. Een vroegere vriendin en een tante trekken bij haar in. Als een ex-schoonzus van Karitas bereid is haar huishoudster te worden en een oogje in het zeil te houden, mag ook Silfa weer bij Karitas komen wonen. De vrouwen hebben regelmatig woorden en uiteindelijk vertrekken de tante en de vriendin.
Om geld te verdienen, schakelt Karitas over op de portretschilderkunst en werkt ze in een broodjeszaak.
Op een gegeven moment vertrekt ze naar Rome. Ze wordt beroemd in New York.
Daar gaat ze dan ook heen. Als haar New Yorkse agent  sterft, besluit ze definitief terug te keren naar IJsland. Ze gaat landschappen schilderen en woont weer een tijdje samen met haar man.
Als die is gestorven, trekt ze bij Silfa in. Ze wordt bijna honderd.

Het boek is mooi geschreven met prachtige karakterschetsen en schitterende (non-) dialogen (in het bijzonder die tussen Karitas en haar man). Karitas is een sterke, geëmancipeerde vrouw die tot op het laatst de regie over haar leven houdt. Soms is het wel een beetje ingewikkeld om je te herinneren wie ook alweer wie is. Dat komt natuurlijk ook door al die lastige namen.
De familiebanden komen goed tot hun recht, in het bijzonder die tussen Karitas en Silfa en Silfa’s zoon.
Soms is het wel wat somber, maar gelukkig overheerst de triestheid niet. De beschrijvingen tussendoor van de schilderijen van Karitas zorgen voor de nodige afwisseling. Het boek zet je tot nadenken over onder andere de man-vrouwverhoudingen en de rol die familie altijd in je leven blijft spelen.

Kristín Marja Baldursdottir studeerde pedagogiek, germanistiek en IJslandse taal- en letterkunde. Ze werkte als lerares en journaliste en studeerde ook in Denemarken en Duitsland.
Ze woont en werkt in Reykjavik en is de succesvolste IJslandse vrouwelijke auteur.
Ook in Frankrijk en Duitsland is ze erg populair.