Banner nienke
Terug naar start
Kevin Guilfoile - de duizend (2012) ***
Wie is nog te vertrouwen?

Tien jaar geleden is Solomon Gold, componist en dirigent van het Chicago Symphony Orchestra, vermoord. De dader is nooit gevonden. Op zijn beurt werd Solomon verdacht van moord op een violiste waar hij een verhouding mee had. Na een langdurig en enerverend proces is hij dankzij zijn succesvol verdediger vrijgesproken.
Solomons dochter, Canada, beschikt over bepaalde gaven dankzij een neurostimulator die bij haar is geplaatst. De neurochirurg die deze implantaten plaatste, wordt ook vermoord, evenals twee met Canada bevriende advocaten en Canada’s ex. Een vriend van Canada wordt verdacht, maar is hij de dader?
Canada gaat op onderzoek uit en ontdekt een verband tussen tussen de moord op haar vader en een geheim genootschap genaamd De Duizend, een verborgen groepering van machtige individuen die een eeuwenoude wetenschap en traditie in stand houden: de geheime leer van Pythagoras.
Binnen De Duizend zijn twee concurrerende groeperingen aan het werk. De neurochirurg was lid van dit genootschap en ook Canada’s ouders hadden hier banden mee.
Canada wordt in de strijd tussen de twee groepen getrokken. De ene groep wil haar gebruiken en de andere groep wil haar vermoorden. Geleidelijk aan komt ze erachter wat er destijds allemaal gebeurd is en wat er nu speelt. Hierbij moet ze het beeld dat ze van haar ouders heeft grondig bijstellen.

Het verhaal is pakkend geschreven en boeit vanaf hoofdstuk 1. Het zit knap, maar daardoor ook gecompliceerd, in elkaar. Er komen veel personen in voor en je moet je als lezer telkens afvragen wie nu waar bij hoort en wie te vertrouwen is en wie niet. Alles blijkt ook anders dan je in eerste instantie denkt. Stukje bij beetje wordt duidelijk waarom “ze” achter Canada aanzitten. De plot is nogal ingewikkeld. De verschillende perspectieven van waaruit het verhaal is verteld, maken het geheel levendiger en met name het on the road deel van de verdachte geeft het boek een extra dimensie. De ontknoping is hectisch. Het blijft tot de laatste bladzijde spannend.

Kevin Guilfoile is schrijver, essayist en humorist. Hij woont in Chicago. Als essayist publiceerde hij onder andere in de New York Times. Hij schreef de misddaadroman Moordenaar zonder gezicht.