Banner nienke
Terug naar start
Karin Wahlberg - De Tapijtverkoper (2011) **
traag en weinig verrassend

Veronika Lundberg is chirurg in het ziekenhuis van de Zweedse plaats Oskarshamn.
Ze is getrouwd met inspecteur Claes Claesson en in verwachting van haar tweede kind.
Op een pont in Istanbul wordt Carl-Ivar Olsson, een tapijtverkoper uit Oskarshamn, met een mes om het leven gebracht  Een theeverkoper vindt hem. Lundberg en Claesson kenden hem, want ze hebben er een kleed in reparatie. De vrouw van Carl-Ivar, Birgitta werkt ook in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat Olsson een duur tapijt had aangeschaft in Istanbul. Waar is dit tapijt nu en is dit kleed de reden dat Olsson is vermoord? Claesson gaat met een collega naar Istanbul, maar dit bezoek brengt hem niet veel verder. Uiteindelijk wordt de moordenaar toch gevonden.

Het boek is niet zo spannend. Het is langdradig en de ontknoping en het motief zijn redelijk voorspelbaar. Het had dus allemaal wat compacter en flitsender gekund. Apart is dat een verdwijningszaak van een medewerker uit het ziekenhuis niet wordt opgelost. De lezer weet wel wie hier achter zit, maar de politie vindt de dader niet.
Het aantal mensen dat ongelukkig is in zijn relatie, is enorm. Veel personen hebben dan ook een verhouding en leiden een dubbelleven.

Karin Wahlberg is arts in het universiteitsziekenhuis in Lund.
Dit is haar vierde boek met Claes Claesson en Veronika Lundberg in de hoofdrol.