Banner nienke
Terug naar start
Karin Brynard - Moord op huilwater (2011) ****
super spannend en actueel

De blanke kunstschilderes Freddie is met haar zwarte adoptiedochtertje op haar boerderij (‘’plaas”) Huilwater vermoord.
Omdat in de omgeving regelmatig vee van boerderijen is gestolen, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen, denken de boeren dat het om de zoveelste “plaasmoord” gaat.
De blanke inspecteur Bert Beeslaar wordt met twee onervaren brigadiers met het onderzoek belast.
De opzichter van Huilwater wordt al snel verdacht, met name door de blanke boeren die zich met het onderzoek gaan bemoeien en een burgerwacht instellen. Op een gegeven moment komen ze zelfs in opstand en frustreren ze het werk van de politie. Ook gaan er geruchten dat de boerderij betoverd zou zijn.
Met haar zus Saar had Freddie al in geen jaren contact meer. Saar betreurt dit en helpt mee met de zoektocht naar de moordenaar. Ze stuit hierbij op een schilderij waarin Freddie haar dood uitbeeldt.
Er vallen meer doden en gewonden en er zit geen enkel schot in het onderzoek.
Heeft de moord te maken met Freddies testament of houdt de moord verband met een oude grondeis? Saar, die journalist is, krijgt hulp van haar collega Harri. Als Saar het dagboek van Freddie leest, valt stukje bij beetje alles op zijn plek. Als dan eindelijk ook iemand uit de omgeving van Freddie zijn mond open doet, wordt alles duidelijk. Maar het is niet zo eenvoudig om de dader te pakken te krijgen en ook Saar loopt gevaar.

Ondanks het grote aantal bladzijden verveelt het boek geen moment.  Het is superspannend.
Het geeft een prachtig beeld van allerlei problemen die zich in Zuid-Afrika voordoen.
Zo snijdt de schrijfster actuele kwesties aan zoals de frustratie van veel blanken over het inpikken van hun banen door de zwarte bevolking en het fanatisme van sommige blanken die het liefst zouden zien dat de apartheid weer werd ingevoerd.
Ook bevat het mooie beschrijvingen van het land, zijn geschiedenis en zijn bewoners.
Als lezer blijf je lang in het ongewisse over wie de moordenaar is. Het boek zit geraffineerd in elkaar en bevat een onverwachte ontknoping.
Het is af en toe wel erg wreed en hard, maar gelukkig is er ook plaats voor romantiek.

Karin Brynard verdiende als journalist haar sporen in Soweto tijdens de vrijheidsrellen in de jaren tachtig. Ze versloeg de vrijlating van Nelson Mandela en volgde de daaruit voortvloeiende ontwikkelingen die een einde maakten aan de apartheid.
Ze is nu freelancejournalist en woont in Stellenbosch.
Voor Moord op Huilwater ontving ze drie literaire prijzen.