Banner nienke
Terug naar start
John Grisham - Het proces (2011) ****

Prachtig geschreven

Oscar Finley en Wally Figg runnen in Chicago het kleine advocatenkantoor Finley & Figg.
Ze hebben zich gespecialiseerd in letselschadezaken, hetgeen inhoudt dat ze de hele dag zitten te wachten op aanrijdingen op het drukke kruispunt voor hun kantoor.
Op een dag meldt David Zinc zich. Hij is een jonge advocaat die ontslag heeft genomen bij het grote en invloedrijke advocatenkantoor Rogan Rothberg. Hij had er genoeg van om 80 uur per week te werken aan oninteressante zaken en met saaie collega’s.
Finley & Figg besluiten een geneesmiddelenfabrikant aan te klagen. Deze fabrikant neemt één van de beste advocaten in de arm.
Aanvankelijk lijkt het tot een schikking te komen, maar het loopt uit op een juryproces.
Een proces dat bij voorbaat al voor de onervaren David en Oscar en Wally tot mislukken gedoemd is.
Tegelijkertijd begint David een proces tegen een speelgoedfabrikant. En zo loopt het toch nog goed voor hem af.

Het boek is prachtig geschreven en zit knap in elkaar. Je legt het moeilijk weg. Het verveelt geen moment.
De karaktertekeningen van met name de drie advocaten zijn geweldig en soms ook hilarisch.
Het is af en toe (uiteraard) wel wat juridisch, maar er wordt veel uitgelegd, dus het is goed te begrijpen.
Er staan schitterende bespiegelingen over de advocatuur in.
David komt op voor de zwakkeren in de samenleving. Zo procedeert hij tegen schendingen van het arbeidsrecht. Hij zou een alter ego van Grisham kunnen zijn.

John Grisham werd geboren in Arkansas. Na zijn studie rechten werkte hij bijna tien jaar als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, een functie die hij tot 1990 bekleedde. Als misdaadauteur debuteerde hij in 1988.
Hij schreef meer dan twintig misdaadromans waarvan er vele werden verfilmd. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste misdaadauteurs aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen.