Banner nienke
Terug naar start
John Grisham -De ontvoering (2011) ****

Grishams tweede misdaadroman voor de jeugd

In dit tweede deel van de Kid-Lawyer jeugdserie verdwijnt April Finnemore, één van Theo Boones beste vrienden. Ze was alleen thuis. Al snel blijkt dat April kort voor haar verdwijning contact heeft gehad met een verre neef die nu uit de gevangenis is ontsnapt.
De politie denkt dat hij de dader is. Theo voert met klasgenoten een zoektocht uit.
De ontsnapte gedetineerde wordt gesignaleerd en opgepakt. Hij beweert dat hij weet waar April is, maar Theo en zijn oom Ike denken daar anders over.
Samen gaan ze op onderzoek uit zonder dat zijn vader, advocaat vastgoed, en moeder, echtscheidingsadvocate, dit weten.
Uiteindelijk komt alles goed en constateert oom Ike dat Theo, 13 jaar en advocaat in de dop, de zaak in twee uur heeft opgelost, terwijl de politie op het verkeerde spoor zat en hierdoor vier dagen verspilde.

Het boek is aansprekend geschreven en ligt dichter bij de leef- en belevingswereld van de jongere dan het vorige. Ook is het spannend(er).
Er zit ook humor in. Zo is het fragment waarin Theo als advocaat optreedt in de dierenrechtbank om ervoor te zorgen dat een grijze roodstaartpapegaai weer vrij komt erg grappig beschreven.

John Grisham is de schrijver van meer dan twintig boeken, die vaak werden verfilmd.
In zijn boeken en in het echte leven zet hij zich in voor mensen die er alleen voor staan of die niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen.
Grisham is van oorsprong advocaat.
De belofte was het eerste deel in de Kid Lawyer-serie. Het werd goed verkocht.