Banner nienke
Terug naar start
DVD JOHAN FALK (2011)****
het belang van infiltranten

Bij Lumière is een dvd box met zes afleveringen van de Zweedse televisie-serie met Johan Falk in de hoofdrol verschenen. Johan Falk heeft vijf jaar bij Interpol in Den Haag gewerkt en keert nu terug naar zijn geboortestad Göteborg om zich  aan te sluiten bij het SSI team dat gespecialiseerd is in infiltratie in de zwaarste criminele organisaties.
De afleveringen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen.

In de eerste aflevering met de titel Special Operations Group vinden meerdere overvallen op geldtransporten plaats. Hier zit een criminele bende achter die ook in drugs handelt. Er zit een infiltrant van de politie in. Hij heet Frank. Met zijn hulp worden de daders gepakt.

De tweede aflevering heet Brothers in Arms. Hierin gaat het om wapenhandel. Er zijn, zo meldt Frank, erg zware wapens besteld om een Servische oorlogsmisdadiger te bevrijden. Weer zorgt Frank ervoor dat dit mislukt. Hij wordt bijna ontmaskerd als infiltrant en heeft geen andere keuze dan degene die hem dreigt te verraden dood te schieten en ervoor te zorgen dat de rest van de bende denkt dat deze man de infiltrant was.

National Target is de titel van aflevering drie. Hier draait het om amfetaminesmokkel door meedogenloze Estse criminelen. Frank, die de beslissing heeft genomen om ermee te stoppen, wordt weer ingeschakeld. Als zijn vrouw door de misdadigers wordt mishandeld, rekent Frank zelf met de belangrijkste dader af.

De vierde aflevering Leo Gaut vond ik de beste. Restauranthouders worden bedreigd door criminelen. Als zij geen gebruik maken van hun bescherming, zullen er maatregelen volgen.
Eén van de restauranteigenaren is Leo Gaut. Zijn vrouw en hij worden onder druk gezet en weigeren medewerking met alle gevolgen van dien.

In deel vijf Operation Nightingale staat de vrouwenhandel centraal. Wie zitten hier achter? Frank wordt weer ingeschakeld, evenals een infiltrant die niet voor de politie werkt.
Het oppakken van de grote bazen verloopt niet zoals gepland. Er worden fouten gemaakt door het arrestatieteam.

Deel 6 getiteld The Outlawed, start met een bom die bij een vrouw wordt afgeleverd.
De aanslag is gericht tegen leden van het Openbaar Ministerie. Wie zitten hierachter?
Zoals vaker het geval is, bemoeilijkt de geüniformeerde politie het werk van het SSI team, waardoor arrestaties eerst even uitblijven. Het SSI team krijgt het nog moeilijker als er een krantenartikel verschijnt waarin staat dat het team met infiltranten werkt (“politie betaalt criminelen”). De infiltranten, waaronder Frank, lopen hierdoor gevaar

De hoofdrollen worden vertolkt door Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Mikael Tornving, Marie Richardson, Reuben Sallmander en Henrik Norién.
Rode lijn door de zes afleveringen is hoe zwaar het is om infiltrant te zijn. Frank overweegt regelmatig om te stoppen. Ook wordt duidelijk dat de politie -als ze geen gebruik zou maken van infiltranten- veel minder zaken zou oplossen.
Er zit veel vaart in de verhalen. De serie zit goed in elkaar en is erg spannend.
Soms gaat het er hard aan toe. Er is ook veel aandacht voor de soms moeizaam verlopende privélevens van de hoofdpersonen.
Er zit redelijk wat humor in; hilarisch is met name de manier waarop de geüniformeerde politie altijd op het verkeerde moment opduikt.
De verhalen hebben allemaal dezelfde opbouw; in het begin ontkomen de daders, er wordt gebruik gemaakt van een infiltrant en er volgt een klopjacht.
Falk is een sympathieke politieman en een scherpe observator.
Hopelijk verschijnen er nog meer afleveringen op dvd!