Banner nienke
Terug naar start
Dag zonder einde - Jerker Virdborg (2011) ****
niet alles is verklaarbaar

Het is een warme zomer op het eiland Trinisla voor de Zweedse kust.
Veel Zweden hebben hun boot daar aangelegd, onder anderen Johan en zijn vrouw en Lina en Anne en hun vader. Een groep jongens is er op zeilkamp.
Anne en Lina gaan met de jongens mee met een roeiboot. Johan verkent het eiland en de tijdelijke bewoners gaan mosselen eten bij een nogal vreemde man die zowel door Johan als door Anne en Lina in de gaten wordt gehouden. Het meest intrigerend is het materiaal waarvan de boot is gemaakt. Vooral Lina gaat op onderzoek uit.
Is het de enorme hitte die de waarnemingen en het gedrag van de personages beïnvloedt  of gebeuren er echt onverklaarbare dingen?

Het lijkt alsof er niet veel gebeurt in dit boek maar toch voel je van het begin af aan iets dreigends en moet je tussen de regels doorlezen. Daar wordt heel veel gezegd en uitgelegd.
De mensen die hun dagen doorbrengen met vrijwel niets doen en elkaar begluren, zijn prachtig beschreven. Je voelt en proeft de eilandsfeer.
Je kunt je afvragen of dit wel een misdaadroman is (er wordt geen moord gepleegd), het is in elk geval een psychologische roman met magisch realistische elementen.
Als je het boek uit hebt, blijf je met vragen zitten en laat het je niet zomaar los.

Jerker Virdborg studeerde literatuurwetenschap, kunstgeschiedenis, film en filosofie aan de universiteit van Göteborg en volgde een aantal schrijversopleidingen. Dag zonder einde is zijn vijfde boek.