Banner nienke
Terug naar start
Jan-Erik Fjell - De verklikker (2011) ****
veelbelovend debuut van jonge Noorse auteur

In New York wordt Vincent Gordiano in de jaren zestig opgenomen in de beruchte maffia familie Locatelli. Zij eerste opdracht is het doden van een vermeende verklikker.
In 2009 besluit de superrijke Wilhelm Martiniussen woonachtig in Frederikstad in Noorwegen en eigenaar van een grote aardoliefirma niet te gaan starten met het milieuonvriendelijke Canadaproject.
Niet veel later wordt hij gewurgd. Zijn zakenpartner erft tweeëneenhalf miljard kronen.
Inspecteur Anton Brekke wordt met het onderzoek belast. Een collega typeert hem als: “de scherpzinnigste onderzoeker die ik ken, maar van omgangsvormen heeft hij nooit gehoord”.
Al snel is er een verdachte, maar hij blijkt niet de dader te zijn.
Vincent Gordiano is uit de Verenigde Staten naar Noorwegen gereisd. Alleen een vriend en zijn kleinzoon zijn hiervan op de hoogte. Gordanio wordt zwaar gewond aangetroffen en ligt lange tijd in coma. Heeft hij Martiniussen vermoord? Om hierachter te komen, gaat Brekke naar New York en moet hij in gesprek met Locatelli en een duik nemen in het verleden van Gordiano. Locatelli blijkt nog steeds veel touwtjes in handen te hebben. Als Gordanio bijkomt, helpt hij Brekke bij het oplossen van de moord.

Het boek is vlot geschreven in een zeer toegankelijke taal. De karaktertekeningen zijn prachtig. De ontknoping is verrassend en het plot zit ingenieus in elkaar.

Jan-Erik Fjell is geboren en opgegroeid in Frederikstad. Hij heeft een opleiding als It’er, maar is inmiddels fulltime auteur.
De Verklikker, zijn eerste misdaadroman, werd als snel vergeleken met de boeken van Jo Nesbø.
Van het boek werden binnen de kortste keren 50.000 exemplaren verkocht en het boek won de Boekhandelsprijs 2010.