Banner nienke
Terug naar start
De duivel in het glas - Helene Tursten (2012) ****
actueel thema beklemmend beschreven

Een jonge gescheiden gymleraar wordt bij het zomerhuisje van zijn ouders waar hij tijdelijk woont, opgewacht en vermoord. Dezelfde avond worden ook zijn moeder en zijn vader, dominee in de plaatselijke kerk, in een dorpje in de buurt van Göteborg, doodgeschoten. Op de beeldschermen van hun computers is met bloed een ster in een ring getekend. De computers zijn onbruikbaar gemaakt.
Omdat vader en zoon zich in satanisme verdiepten, denken rechercheur Irene Huss en haar team aanvankelijk dat de moordenaar in die kringen moet worden gezocht.
Gesprekken met de ex-vrouw van de leraar en met anderen leveren waardevolle informatie op.
De zus/dochter van de vermoorden woont in Londen. Zij is ergens door getraumatiseerd en wordt door een bevriende collega en de behandelend arts zoveel mogelijk bij de politie vandaan gehouden.
Toch gaat Irene twee keer naar Londen toe. Het blijkt dat de dochter met de bevriende collega een pedofielennetwerk op internet heeft helpen oprollen.
De moordenaar legt via de computer een bekentenis af.

Het boek raakt je vanaf het begin en je wilt eigenlijk niet stoppen met lezen.
Het enige minpuntje zijn alle details. Ik hoef niet te weten wat er in de drankkast van Irene Huss staat en ook niet wat er gegeten wordt.
Het thema (seksueel misbruik (binnen de kerk)) is zeer actueel en wordt op een manier beschreven die je raakt. Eigenlijk zou elke pedofiel dit boek moeten lezen om te ervaren hoe mensen beschadigd worden.
De liefde die mensen voor elkaar kunnen voelen en wat ze allemaal voor de ander willen doen, is mooi beschreven. De moordenaar is slim, maar ook wanhopig.
Het is al met al een heel triest verhaal zonder happy end.
En je leert ervan dat je nooit informatie moet achterhouden (zoals de rector van de school en de ex-vrouw doen). Dan kan veel ellende voorkomen worden.

Helene Tursten schrijft misdaadromans waarin rechercheur Irene Huss de hoofdrol speelt.
Ze debuteerde met Novemberval. Hierna volgden Nachtronde en De getatoeëerde torso.
Niet alle delen zijn al in het Nederlands vertaald. De eerste zes delen zijn inmiddels verfilmd. Binnenkort volgen er nog zes verfilmingen.
Voordat ze schrijfster werd, werkte ze als verpleegster, tandarts en vertaalster.