Banner nienke
Terug naar start
Hans Koppel - Ze komt nooit meer terug (2012) ***
wraak op het verleden

Helsingborg. Een man heeft een afspraakje met een vrouw. Het blijkt een valstrik te zijn en hij wordt vermoord. Een oud-klasgenote van hem, Ylva, wordt door twee oude bekenden van vroeger gevangen gezet in een kelder in een huis vlak bij dat van haar.
Twintig jaar geleden is er iets gebeurd waar ze nu voor moet boeten, net als de andere drie van de zogenaamde bende van vier waar zij deel van uit maakte.
De man van Ylva denkt dat ze hem ontrouw is en dat ze daarom niet naar huis komt. Hij doet aangifte van haar verdwijning en wordt al vrij snel, door de nogal stuntelige politie, verdacht.
Niet veel later wordt de derde van het viertal vermoord.
Het echtpaar dat Ylva gevangen houdt, wil haar zover krijgen dat ze zelfmoord pleegt. Zal dit lukken?

Het thema (wraak nemen op personen die lang geleden iets hebben uitgespookt) is niet zo origineel, maar de manier waarop ze dit met Ylva doen wel.
Hoewel je af en toe wel dreiging voelt, kabbelt het verhaal toch wat te veel voort. Dit komt ook doordat je als lezer al vrij snel weet wie Ylva gevangen houdt.
Kennelijk heeft de auteur slechte ervaringen met de politie. De mannen komen er wel heel slecht af en niet zij spelen een belangrijke rol bij de ontknoping maar een journalist (ook een ex-klasgenoot).

Hans Koppel is het pseudoniem voor kinderboekenschrijver Petter Lidbeck. Hij woont en werkt in Stockholm. Ze komt nooit meer terug, dat maandenlang hoog in de Zweedse bestsellerlijst stond, is zijn misdaadromandebuut voor volwassenen.