Banner nienke
Terug naar start
Carin Gerhardsen - Slaap maar zacht (2011) ****
ingewikkelde familierelaties en altijd weer dat verleden

Het is maart 2008. Een Filipijnse vrouw en haar twee kinderen worden op een gruwelijke manier om het leven gebracht.
Hoofdinspecteur Conny Sjöberg en zijn collega’s gaan op onderzoek uit. Ze snappen niet hoe de vrouw, die gescheiden is, zich een dure koopflat kon veroorloven. Haar ex-man leidt een eenzaam bestaan en heeft geen contact meer met zijn ex-vrouw en kinderen.
Er is sprake van een vriend, Erik, die veel voor de vrouw deed. Maar deze lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn, evenals één van Sjöbergs collega’s, Einar. Deze Einar blijkt een dubbelleven te leiden.
Lang geleden heeft de vrouw van Einar twee buurkinderen waar ze op paste onder haar ogen zien verdrinken. Ze is hier nooit overheen gekomen en belandde in een tehuis.
Iemand wil Einar alsnog straffen.
Stukje bij beetje komen Sjöberg en zijn team achter alle verbanden. Maar zijn ze nog op tijd?

Het boek leest heerlijk weg en met name de ontknoping is erg spannend. Het is wel behoorlijk ingewikkeld met al die familierelaties.
Daarnaast is het ook erg tragisch. De moordenaar was namelijk niet van alle familieverbanden op de hoogte.
Een terugkerend thema in de boeken van Gerhardsen is het verleden. Ook Sjöberg zelf komt achter familiegeheimen uit zijn eigen verleden. Als gevolg hiervan neemt hij een belangrijk besluit.

Carin Gerhardsen woont in Stockholm. Ze is wiskundige en werkte lange tijd in deautomatiseringsbranche. Slaap maar zacht is het derde boek in de veelgeprezen Stockholm-serie rond Conny Sjöberg.