Banner nienke
Terug naar start
Assaf Gavron – Hydromania (2010) ****
Realistische science fiction

Het is 2067. China, Japan en de Oekraïne beheersen de watervoorraden op aarde en bepalen wanneer en waar er regen valt.
Het boek speelt zich af in Israel, waar weinig meer van over is. Palestina is economisch en militair gezien de baas.
We maken kennis met de zwangere Maja die een chip en daarmee de identiteit van een overleden persoon koopt. Ze krijgt hierdoor de beschikking over meer geld en kan dus water kopen.
Haar man Ido is verdwenen. Hij heeft een methode uitgevonden om regenwater op te vangen en te zuiveren en de grote concerns wilden deze van hem kopen. Ido is niet teruggekomen van een afspraak met één van hun vertegenwoordigers.
De man waarvan Maja de chip heeft gekocht, wordt vermoord. Maja wordt verdacht van de moord en ze wordt opgepakt.
Na een tijdje wordt ze vrijgelaten en ze besluit om bij haar familie te gaan wonen. Omdat ze op de hoogte is van Ido’s procedés, besluit ze in het dorp een waterreservoir te bouwen waarin het water in particuliere verzameltanks kan worden opgevangen. De waterconcerns zijn hier uiteraard niet blij mee.  Ook de bewoners zijn niet allemaal dolenthousiast. Toch zet Maja door, zowel privé als zakelijk.

Ondanks dat ik niet van science fiction houd, heb ik geen moment overwogen om het boek niet uit te lezen. Het is namelijk erg boeiend en beangstigend realistisch geschreven. Je hebt nauwelijks het gevoel dat het een utopie is.
Het thema is erg actueel. Het is weer eens iets anders, niet alleen qua thema maar ook wat betreft de setting (land en toekomst).  Het verhaal is spannend van begin tot eind en verveelt geen moment, behalve misschien af en toe bij de technische gedeeltes.
Stukje bij beetje kom je te weten wat er met Ido en degenen met wie hij een afspraak had, is gebeurd. Maja is een sympathieke doorzetter die de juiste keuzes maakt.

Assaf Gavron groeide op in Jeruzalem en studeerde in Londen en Vancouver. Hij vertaalde boeken in het Hebreeuws, is zanger en songwriter en schreef mee aan een computerspel dat het conflict in het Nabije Oosten simuleert.
Twee van zijn romans werden inmiddels verfilmd en hij is een bestsellerauteur in Israel.
Zijn romans worden in diverse landen vertaald.
Hydromania won de prijs voor het beste Israëlische boek in 2009.