Banner nienke
Terug naar start
Gebroken Engel – Åsa Schwarz *** (2012)


Nova Barakel is milieu-activiste. Ze gaat naar de Ararat, de hoogste berg in Turkije. Deze berg wordt door sommigen beschouwd als een heilige berg omdat, volgens de Tora, de ark van Noach na het zakken van het water van de zondvloed op de Ararat terecht kwam. Samen met andere Greenpeace-activisten bouwt Nova een replica van de ark van Noach als symbool voor de vernietiging van de wereld door de mensheid.
“In het Oude Testament stond dat Noach ooit gestrand was op de top van de Ararat. Greenpeace bouwde er nu een nieuwe ark om de ogen van de mensen te openen en te laten zien dat er maatregelen getroffen konden worden tegen de nieuwe zondvloed die eraan zat te komen. Kolencentrales stootten kooldioxide uit, regenwouden werden verwoest en de mens was bezig zichzelf de afgrond in te stoken. Door de opwarming van de aarde smolten de gletsjers en steeg het waterpeil. De activisten wilden dat de ogen van de mensen opengingen en dat ze actie zouden ondernemen.”
Nora maakt van alles mee, maar ze doorstaat het allemaal doordat ze een Nefilim (lid van een bepaalde sekte) blijkt te zijn. Om te overleven moet ze ingrijpende beslissingen nemen.

Het boek is spannend vanaf het begin, maar het duurt wel even voordat je snapt wat de verbanden zijn tussen de verhaallijnen. De spanningen tussen de Turken en de Armeniërs zijn goed beschreven. De berg staat op Turks grondgebied, maar de Armeniërs beschouwen de berg als die van hun.

Åsa Schwarz is naast misdaadromanauteur ook nog consultant voor computer-security in Stockholm. Gebroken engel  is de opvolger van Nefilim – de tweede zondvloed. In beide boeken zijn levensbedreigende hedendaagse samenzweringen verbonden met Bijbelse mythologie. Er zullen ongetwijfeld nog meer delen met deze thematiek en Nova in de hoofdrol volgen.