Banner nienke
Terug naar start
Annet de Jong - Bitter vocht (2012) ***
Leest vlot

Franka Kingma, een bekende strafrechtadvocate, gaat een weekje sapvasten in een kuuroord op Schouwen-Duiveland.
Er zijn zeven andere gasten. Eén van de hen, een cosmetisch chirurg, overlijdt in de sauna.
De arts en Anneke, de eigenaresse van het populaire en hoog aangeschreven kuuroord, beweren dat het een natuurlijke dood was, maar Franka heeft zo haar twijfels en gaat op onderzoek uit.
Ze wordt hierbij heftig tegengewerkt door Anneke. Ook de vermoorde zelf, waarvan de ziel nog ronddoolt, sommeert haar te stoppen met wroeten. Maar ze geeft niet op en schakelt de pers in. Ook neemt ze contact op met de broer van de overledene.
Uiteindelijk leidt dit tot onverwachte vondsten. Als dan ook de politieman nog gaat praten, lijkt het antwoord op de vraag wie de moordenaar was nabij. Dit blijkt echter anders te zijn dan Franka en jij als lezer heel lang denken.

Het verhaal is spannend en behoorlijk realistisch. Alleen de overpeinzingen van de overledene die na zijn dood nog doorgaan, doen naar mijn idee wat afbreuk aan het geheel.
De personages in het kuuroord worden mooi neergezet, maar het verhaal blijft wat aan de oppervlakte en is nogal eendimensionaal.
Het gegeven van de moordenaar die zich in het gebouw moet bevinden waar de moord is gepleegd is, overbekend maar wordt toch wel op originele wijze vormgegeven.

Annet de Jong is sinds 1994 journaliste bij De Telegraaf. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde en deed de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek. Haar debuut Vuurkoraal werd verilmd. In 2009 verscheen Dossier Tobias  en in 2010 Levend Bewijs.