Banner nienke
Terug naar start
Anne en Even Holt - Hartslag (2011) ***
medische misdaadroman met veel persoonlijk leed

Sara Zuckerman, cardiologe in het universiteitsziekenhuis van Oslo,  implanteert een ICD, een implanteerbare cardioverter defibrilator (pacemaker) bij een patiënt. Een paar dagen later is de patiënt verdwenen en wordt zijn lichaam gevonden in een park. Een tijdje later wordt zijn ICD in Sara’s doktersjas gevonden. Niet veel later sterft een tweede man twee dagen na de implantatie.
Sara en Ola komen erachter dat de ICD’s met een computervirus zijn besmet met als doel patiënten te doden. Wie zit hier achter? Op hun eigenzinnige manier, met zelfs schorsing als gevolg, gaat Sara samen met haar collega Ola op onderzoek uit.

Hartslag is realistisch en goed geschreven.
De hoeveelheid personages en de verscheidenheid aan locaties maken dat het niet altijd even makkelijk leest. Ook het vakjargon en de technische uitweidingen zorgen ervoor dat je zeer geconcentreerd moet blijven.
Het is niet zo heel erg spannend, maar zit wel goed in elkaar.

De karaktertekeningen zijn erg compleet en maken de soms ingewikkelde passages aangenamer. Veel personages hebben het moeilijk en er zijn oude rekeningen te vereffenen.

Anne Holt (1958) studeerde rechten en werkte als tv-journaliste, adjunct-commissaris in Oslo en advocate. Midden jaren negentig was Holt minister van Justitie.
Haar broer Even Holt is civiel ingenieur en cardioloog in het ziekenhuis waar Hartslag zich afpseelt.

Anne Holts misdaadromans zijn in te delen in drie series. In de eerste serie speelt de vrouwelijke Oslose politie-inspecteur Hanne Wilhelmsen. De hoofdrol. In de tweede serie staan de inspecteur Yngvar Stubø centraal en nu is er dus de derde serie met cardioloog Sara Zukcerman in de hoofdrol.