Banner nienke
Terug naar start
Almar Otten - De afstammeling ****
historische misdaadroman


In 782 na Christus vindt in Saksenland de slag bij Verden plaats. Duizenden Saksische strijders worden in opdracht van koning Karel (van de stam de Franken) omgebracht.
Historica Lineke Tesinga is hoofdarchivaris van de middeleeuwse collectie van de bibliotheek in Deventer. Haar vriend Berend is, samen met zijn vader Frank, Linekes leidinggevende, drie jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Op een dag heeft ze Berend, een gepassioneerd amateur-archeoloog, betrapt terwijl hij iets in haar keldermuur inmetselde.
Willem van Gemen, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de universiteit van Utrecht, heeft onderzoek gedaan naar de oorlog tussen de Franken en de Saksen. Hij heeft een presentatie hierover gehouden voor een groep van machtige personen die bijeenkwam op Burg Berwald. Joris Dumbar doet bij Van Gemen promotieonderzoek naar deze episode.
Van Gemen wordt door de initiator van de groep Berwald, Ernst Wolfgang von Balven, gedwongen Joris te ontslaan. Het is de bedoeling dat Van Gemen op zoek gaat naar de Irminsul, het grootste heiligdom van de Saksen. Als hij weigert, zal hij sterven. Even later wordt er in Joris’ flat ingebroken. Er zijn hebben dus meer mensen belangstelling voor zijn onderzoek. Joris verhuist naar Deventer waar hij Lineke ontmoet. Ook Frank en Berend blijken geïnteresseerd te zijn geweest in de restanten van de oude Saksische beschaving. Samen gaan Joris en Lineke op expeditie en ze doen uiteindelijk een wel zeer verrassende vondst.

Het boek intrigeert je van begin tot eind. Het is meeslepend geschreven en er zijn telkens nieuwe ontwikkelingen. De dreiging is af en toe erg voelbaar. Het is ook zeer actueel door de gek Von Balven die het oude Saksenland in ere wil herstellen. Gelukkig houdt de BVD alles in de gaten, alhoewel? Het is hilarisch hoe een medewerker wordt overmeesterd. Naast alle ontwikkelingen is er ook oog voor de persoonlijke drama’s in mensenlevens. Misschien is het af en toe een beetje te toevallig of te onwaarschijnlijk, maar het is allemaal zo goed beschreven dat je dit snel weer vergeet. Als je denkt “eind goed, al goed”, volgt nog een onverwachte wending. Sommige lezers zullen geneigd zijn het thema te associëren met de Da Vinci Code en soortgelijke boeken, maar ik vind De Afstammeling nuchterder.
Almar Otten studeerde hydrologie. Hij adviseerde op het gebied van bodemsanering en werkte bij het ministerie van LNV. Tegenwoordig woont hij in Deventer, waar hij als programmamanager milieu bij de gemeente werkt. De afstammeling is zijn vijfde misdaadroman. Eerder publiceerde hij vier delen in de misdaadreeks De Deventer Moordzaken.