Banner nienke
Terug naar start
A.J. Kazinski - De laatste goede man (2011) ****
verrassende debuutroman van Deens schrijversduo

In China sterft een monnik. Hij heeft een teken op zijn rug dat lijkt op een grote brandwond en een getal voorstelt. Niet veel later overlijdt in India een microkredietadviseur. Ook op zijn rug zit een teken.
Tomasso di Barabara, een politieman uit Venetië, komt tot de conclusie dat op diverse plaatsen in de wereld mensen gedood zijn die zo’n teken op hun rug hebben. Volgens Tomasso gaat het om personen die volgens een legende en zonder dat zij het zelf weten
deel uitmaken van de 36 goede mensen die sinds het begin der tijden elke generatie gekozen worden om de rest van de wereld te beschermen. Tomasso doet hier onderzoek naar. Hij wordt niet serieus genomen door zijn collega’s en leidinggevenden met als gevolg dat hij op non-actief wordt gesteld.
Hij stuurt al zijn informatie door naar Niels Bentzon, een Deense onderhandelaar bij de politie. Niels zoekt wat goede mensen op om ze te waarschuwen. Kopenhagen zal namelijk  naar alle waarschijnlijkheid de volgende moordlocatie zijn, zo blijkt na grondig onderzoek waarbij Niels geholpen wordt door de astrofysica Hannah Lund. Ook Niels wordt niet geloofd door zijn baas. Hij gaat desondanks stug door met zijn onderzoek en raakt er steeds nauwer en persoonlijker bij betrokken.

Het boek is van begin tot eind spannend en het is zeer toegankelijk en prettig om te lezen.
De thematiek is verrassend. Dit keer is de politie eens een keer op zoek naar goede mensen.
Er zit veel actie en vaart in en het is erg filmisch geschreven en flitst van de ene locatie en persoon naar de andere. Toch is het absoluut niet oppervlakkig en bevat het ook diepzinnige en maatschappijkritische passages. Ook zitten er hilarische stukken in, met name die waarin Niels bij de verkeerde goede persoon uitkomt en deze stoort in zijn bezigheden.
 
Anders Rønnow Karlund debuteerde als schrijver in 2009. Daarnaast schrijft en regisseert hij films.
Jacob Weinrech studeerde af aan de Deense filmschool als scriptschrijver. Zijn debuutroman verscheen in 2001. Hij schreef tot nu toe voornamelijk jeugdboeken.
De laatste goede man ishun eerste boek samen. De filmrechten zijn inmiddels verkocht.