afbeelding
Claire Kilroy - De hele zomer (2008) **
Bondig en abrupt

De hele zomer is de debuutroman van de Ierse schrijfster Claire Kilroy. In Nederland is het tweede boek van deze schrijfster, De violiste, al uitgegeven in 2006. De hele zomer heeft een belangrijke literaire prijs gewonnen in Ierland, de Rooney Prize. Dit maakt nieuwsgierig.

In De hele zomer wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Anna Hunt. Anna is op een eenzaam eiland aangekomen en lijkt op de vlucht te zijn. Haar vlucht heeft te maken met de diefstal van een beroemd schilderij genaamd ‘Het meisje in de spiegel’. Het schilderij is ondertussen weer opgedoken en wordt gerestaureerd in de National Gallery, maar tegelijkertijd is Anna ondergedoken. Anna blijkt een klein stukje van dit beroemde schilderij met zich mee te dragen in een luciferdoosje. In fragmenten vertelt Anna het verhaal over de diefstal, waarbij ze zich feitelijk richt tot de restaurateur van het schilderij. De diefstal van het schilderij is ingebed in een liefdesverhaal, maar ook in een context van verraad.

De hele zomer biedt een verrassend verhaal over waartoe onberekenbare liefde kan leiden. De wendingen zijn vaak origineel, wat mede komt doordat Anna’s geheugen beetje bij beetje terugkomt. Aan het eind worden enkele belangrijke puzzelstukjes prijsgegeven waardoor de diefstal een bijzondere lading krijgt. Waarom toch maar twee sterren? Wat mij betreft is dit volledig te wijten aan de schrijfstijl van Kilroy. Dit boek is geschreven in een bondige en abrupte stijl. De meeste zinnen zijn kort en uitgebreide dialogen zijn schaars, het is bijna een soort stataco. Dit irriteert, maakt dat het verhaal gaat haperen en het ontkracht de boodschap. Het boek leest simpelweg niet prettig. Wellicht is dit te wijten aan mijn persoonlijke leesvoorkeur voor een meer bloemrijke manier van schrijven. Voor lezers die houden van een bondige stijl is De hele zomer wellicht wel geschikt, dit boek heeft genoeg spannende inhoud om je mee te vermaken.