afbeelding
Charles den Tex - Cel (2008) ****
Den Tex flikt het kunstje andermaal

Arme Michael Bellicher. In het vorige boek waarin hij als hoofdpersoon figureerde, De macht van meneer Miller, werd hij vreselijk opgejaagd en overkwamen hem de meest afschuwelijke dingen. In Cel heeft Bellicher het wederom niet makkelijk. Michael is betrokken bij een auto-ongeluk en wordt daarna ingesloten in een cel. Het is hem totaal onduidelijk waarom hij wordt aangehouden en verhoord. Dan blijkt dat er verschillende misdaden zijn gepleegd waarbij Michael volgens politiegegevens betrokken zou zijn geweest. Michael trekt ten strijde om er achter te komen hoe het kan dat zijn naam in verband wordt gebracht met verschillende illegale praktijken. Dat strijden gaat weer gepaard met geweld, veel actie en weinig slaap. Lukt het hem om zijn naam te zuiveren? 

De macht van meneer Miller was destijds een uitzonderlijk spannend en intrigerend boek. Den Tex kwam met zeer originele invalshoeken en het verhaal hield me op het puntje van mijn stoel. Toen ik hoorde dat er wederom een boek zou komen met Bellicher in de hoofdrol was ik enigszins sceptisch. Kan een schrijver zo’n kunstje nog een keer flikken? Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Met Cel levert Den Tex wederom een boek op hoog niveau af. Razend spannend, veel vaart, boeiend verhaal en goed geschreven.

Wat er met Michael gebeurt is zo buitenproportioneel, men kan zich niet voorstellen dat zoiets in werkelijkheid plaatsvindt. Maar de kracht van dit boek van Den Tex ligt in het feit dat hij het op een manier brengt waardoor je kritisch gaat nadenken over ons rechtssysteem en de omgang met persoonlijke gegevens. Zo onwaarschijnlijk zijn de gebeurtenissen uiteindelijk helemaal niet. We zijn in een wereld terecht gekomen waarin het Internet talrijke mogelijkheden maar ook gevaren biedt. Den Tex legt met zijn boek feilloos de vinger op deze zere plek. Want wat Michael Bellicher overkomt, willen we liever niet meemaken. Ik word al moe als ik er aan denk…