WeblogMail Gastenboek

 

Het jaar 2011 loopt ten einde. Tijd voor overpeinzingen, mijmeringen of....

 


De volmaaktheid van het tijdelijke

Door: Jeroen Beghin

 

Optimisten zullen zeggen dat het nu kerstavond is. Toch is het nog maar 12.35 uur op 24 december. Er bestaat nu eenmaal geen naam voor dit moment van het jaar. Mijn taak - één hapje voor het tijdelijk volmaakte familiefeest in het ouderlijke huis - is volbracht. Het cadeautje voor mijn schoonbroer is ingepakt en ligt onbewust signalen uit te zenden: VERGEET MIJ NIET! Alleen het kerstcadeautje voor mijn schoonmoeder mag ik straks niet vergeten. Het eigene aan (schoon)moeders is gelukkig dat ze alles al hebben, en dat je dus evengoed met een fles Pineau des Charentes of een kerststukje kan komen aanzetten. Nog zo makkelijk, en met evenveel genegenheid aanvaard.

Volgende week zit 2011 erop. Het jaar van de Grote Verhuis. Een nieuw appartement, een nieuwe stad ook. 2011 was het jaar van meubelwinkels, lampenwinkels en huishoudspullenwinkels. Ik hoop dat 2012 op dat vlak iets rustiger wordt.

De drukte vertaalde zich ook in een diepterecord van gelezen boeken. Met een beetje geluk klok ik af op 70 exemplaren. Daar zat regelrechte bagger tussen, uiteraard, maar ook de volmaaktheid van het tijdelijke. Ik doel nu even niet op het boek van Gianrico Carofiglio, maar op die heerlijke momenten waarop de rust, het boek en de volmaaktheid samenkomen. Die momenten waarop je in je luie zetel even opschrikt van geroep op straat, van een verkeersoverzicht vol files, van stortregen die je ruiten teistert, en waarop je in een flits beseft: beter wordt het niet. 

Zulke momenten zijn zeldzaam - ik had ze afgelopen jaar vooral tijdens De begraafplaats van Praag en Het Mussolinikanaal - en dat is maar goed ook. Een top is maar een top als er ook dieptes tussen zitten. De volmaaktheid vervliegt, veel te snel, maar weet dat er altijd nog een volmaaktheid volgt. Al moet je er een half jaar op wachten: ze komt eraan en ze is misschien nog volmaakter dan de vorige.

Dat is dan ook mijn wens voor 2012: dat jij en ik veel volmaaktheden mogen beleven, de ene nog volmaakter dan de andere. Maar laat ze alsjeblieft ook tijdelijk blijven.