terug naar 'boeken'
start | boeken | verfilmingen | leven | links

Het graf (2004)
(Geschenk 'Maand van het spannende boek 2004')

Kurt Wallander - de inspecteur die zijn werkterrein in het zuiden van Zweden heeft, bekijkt in 'Het graf' een huis dat hij wil kopen. Een opknapbeurt is beslist nodig, maar het huis heeft een grote tuin en een prachtig uitzicht. Terwijl Wallander door de tuin dwaalt, maakt hij een struikeling. Pas als hij in zijn auto weg wil rijden, vraagt hij zich af waarover hij nu eigenlijk gestruikeld is. Hij loopt de tuin weer in en stuit daar op een vergane mensenhand.

Labyrint (januari 2007)

Aan de Zweedse kust vinden twee vogelaars een menselijke schedel tussen de kliffen. Wie is de dode? Waar is de rest van het lichaam? En hoe is de schedel hier terechtgekomen? Officier van justitie Louise Rehnström, uit het nabijgelegen stadje, wordt met het onderzoek belast.

In het stadje doen geruchten de ronde: de schedel is mogelijk van Bengt Ingemarsson, de man die de gemeente zou redden met zijn imposante investeringsplannen. Van die plannen is niets terechtgekomen, er zijn veel gedupeerde investeerders en tijdens de rechtzaak is Ingemarsson spoorloos verdwenen. En met hem de ingelegde gelden. De zaak heeft voor Louise Rehnström ook privé de nodige consequenties. Louise is namelijk getrouwd met Henrik, een van de wethouders van de stad en in die hoedanigheid betrokken bij Ingemarssons investeringsplannen.