Xenia Kasper -  Chimaera (2011) ***
sneltreinvaart

Eigenlijk bevat de titel van het boek Chimaera al een aanwijzing waar het in dit boek om draait: niets is wat het lijkt te zijn. Zeker niet met betrekking tot de moord en het slachtoffer in dit verhaal.

Alex de bijna ex van Anne van Veld wordt vermoord gevonden. Anne heeft geen alibi, lag in een pijnlijke scheiding met Alex en heeft een enorme black-out over wat ze die avond heeft gedaan. Anne is hoofdverdachte voor de politie, totdat duidelijk is dat het DNA dat op de plaats delict is gevonden mannelijk is. Dan neemt Anne privédetective Bart Kroon in dienst en komt ze erachter dat ze de man waarmee ze getrouwd was niet goed gekend heeft. En wordt het levensgevaarlijk voor haar!

Kasper neemt de lezer mee in een als een sneltreinvaart lezend boek. Het is een uitgebreid verhaal wat goed in elkaar zit met sub-verhalen die het hoofdverhaal ondersteunen. Ook het plot is goed doordacht. Anne heeft veel succes met het productiebedrijf dat ze samen met Alex opgebouwd heeft. De vaart die in de televisiewereld zit, zit ook in het boek. Ze heeft hechte vrienden die haar opvangen. Naast het onderzoek dat Anne samen met Bart uitvoert, ontwikkelen de relaties tussen de personages zich gedurende het verhaal op een geloofwaardige manier.

Jammer alleen is dat voor mij juist de geloofwaardigheid van het boek twijfelachtig werd toen bleek dat Alex zoveel essentiële onderdelen van zijn verleden verzwegen heeft voor Anne. Onderdelen die ook in het heden nog een belangrijke rol speelden in zijn leven. Hetgeen volledig langs Anne heen ging. En voor een intelligente vrouw, zoals Anne gepresenteerd wordt in het boek, wordt het voor mij twijfelachtig of zij akkoord zou gaan met een verbintenis die uiteindelijk oppervlakkig blijkt te zijn. Ook al is Alex haar grote liefde, een allesomvattende passie kan het dan niet geweest zijn. En dat is jammer.

Wat verder opvalt is de afwezigheid van de politie in het boek. De inspecteurs hebben het zo druk dat ze geen tijd hebben om voldoende onderzoek te doen. En laten daarom Anne samen met Bart de vrije hand. Kasper serveert daarmee de politie al af, voordat ze echt ten tonele kunnen komen.  Hetgeen voor mij de geloofwaardigheid verder deed afnemen.

Los daarvan heeft Kasper een boek geschreven dat de moeite van het lezen waard is. Het is leuk om mee te denken met Anne hoe het gezeten kan hebben met het verleden van Alex. Dat daarmee de uiteindelijke oplossing van de moord redelijk voorspelbaar is, doet niets van het mee helpen ontdekken af. Want dat doet Kasper zeer goed. De lezer krijgt telkens een nieuw klein stukje van de waarheid voorgeschoteld. En dat maakt dat je uiteindelijk het boek in een sneltreinvaart uitleest!

Liane Baltus
Juni 2011