Verrassing! -Judith Visser, Martine Kamphuis e.a (2011) ***
Een vermakelijke avond

Verrassing! bevat 12 korte verhalen geschreven door vrouwelijke thrillerauteurs. Bekende, minder bekende en ook onbekende auteurs voor mij. De meeste verhalen in dit boekje zijn spannend en/of vermakelijk geschreven.
Uitstappen van Judith Visser is bijvoorbeeld een goed uitgewerkt en spannend verhaal van 10 bladzijden. Binnen een paar bladzijden neemt Judith je mee waarbij je jezelf in eerste instantie de vraag stelt als ‘waar slaat dit verhaal op’. Maar een paar bladzijden later denk je ‘goed bedacht’ en dan eindigt ze het verhaal met een twist die ik erg leuk gevonden vond.
Vakantie van Martine Kamphuis laat zien dat je ook in een kort verhaal heel goed kunt werken met het wisselen van perspectief. En dat dit onderbouwend aan het verhaal kan zijn. Haar verhaal vond ik zeer amusant om te lezen.
In oud zeer van Heleen van der Kemp wordt de spanning na een paar bladzijden zeer snel opgebouwd. Het is duidelijk dat het verleden van Julietta mee gaat spelen in het verhaal. En alhoewel het toch een klein beetje voorspelbaar is hoe het af gaat lopen, is de spanningsopbouw goed en heb je het verhaal zo uitgelezen.
Dit zijn maar een paar voorbeelden van de verhalen die in het boek staan. Het is interessant te zien hoe verschillend korte verhalen geschreven kunnen zijn. Qua perspectief, onderwerp en spanning zijn ze niet goed met elkaar te vergelijken. En het ene verhaal staat je natuurlijk meer aan dan het andere. Maar op deze manier kan de lezer makkelijk (en voor €4,95 ook nog goedkoop) kennis maken met het werk van verschillende auteurs. Voor mij betekent het dat ik zeker meer werk van bepaalde auteurs wil lezen. Voor mensen die zich willen oriënteren zou ik zeggen koop vooral dit boekje. En voor alle anderen eigenlijk ook. Je bent verzekerd van een vermakelijke avond. Gezien de diversiteit van de verhalen moet het een breed publiek zeker aanspreken.

Maart 2011