Thomas Olde Heuvelt - Harten Sara (2011) **** (fantasy)
Zit knap in elkaar

Sara is 19 jaar, een dromer, banketbakster, levend standbeeld, amateur-helderziende, lid van het Wereld Natuur Fonds en abonnee van een obscuur maandelijks blaadje dat Tand om Tand, Het Beloofde Land heet en waarvan ze eigenlijk niet weet hoe ze lid is geworden.
Ze heeft Asperger, en kan moeilijk onderscheid maken tussen de pijnlijke realiteit van haar leven en haar wonderbaarlijke fantasiewereld.
Sem is een aanstormend illusionist, aangesloten bij een theater dat tussen de souterrains en de werfkelders van de stad ligt. Hij is verliefd op Sara, maar zij voelt meer voor Beesje, het wezentje dat Sem opvoert als een spelelement in hun relatie. Als Sem vindt dat Sara te veel aan Beesje hangt, besluit hij Beesje in te vriezen. Maar Sara laat zich haar grote liefde niet zomaar afpakken en ontdekt gaandeweg dat Sem een geheim met zich meedraagt dat hun leven compleet op hun kop zal zetten.

Olde Heuvelt heeft een knap in elkaar zittend verhaal geschreven. Het perspectief in het boek is voornamelijk van Sara. Fantasie en werkelijkheid lopen volkomen door elkaar heen zodat de verhaallijn af en toe lastig te volgen is. Maar dat maakt het verhaal juist bijzonder en eigenlijk ook echt. De verknochtheid van Sara aan Beesje en daardoor de ingewikkeldheid van haar relatie met Sem is hartverwarmend en hartverscheurend tegelijkertijd. Ook de loyaliteit van Sem aan Sara vond ik erg mooi.
Het verhaal is meer dan alleen de relatie tussen Sem en Sara. Het geheim van Sem verbindt hen op een manier dat Olde Heuvelt langzaam maar zeker op een subtiele manier ontvouwt. En dat begint al vroeg in het boek door de introductie van een nieuwe ik-persoon , de goochelaar,  die op net zo’n onnavolgbare wijze als Sara een deel van het verhaal vertelt.  Het eind van het boek is volledig in lijn met het verhaal. Prachtig! Tenslotte vond ik de vorm waarin Olde Heuvelt met tekst speelt door letterlijk met lettertypen, bladspiegel en de vorm van de tekst op een pagina te spelen leuk gedaan.  Fantasierijk en anders dan anders is dit verhaal.

Juli 2011