Sneeuwval - Tess Gerritsen (2010) ****
Gerritsen bevalt prima

Nadat patholoog-anatoom Maura Isles een medisch congres in Wyoming heeft bezocht, gaat ze samen met vrienden skiën. Maar hun auto komt in de bergen vast te zitten in de sneeuw. Als de nacht valt, zoekt de groep tijdens een sneeuwstorm haar toevlucht in het afgelegen dorp Kingdom Come. Daar lijkt iets ergs te zijn gebeurd: in twaalf griezelig identieke huizen staat het eten onaangeroerd op tafel en staan de auto's nog in de garages. De bewoners van Kingdom Come lijken echter in rook opgegaan. Maar voetstappen in de sneeuw verraden dat iemand Maura en haar vrienden bespioneert. Een week later krijgt rechercheur Jane Rizzoli in Boston het nieuws dat er in een ravijn in de buurt van Kingdom Come een verkoold lichaam is gevonden…

De bovenstaande tekst op de achterkant van het boek belooft een spannend en mysterieus verhaal. En dat is het ook. De proloog begint goed. Katie Sheldon wordt tegen haar zin uitgehuwelijkt aan de profeet Jeremiah Goode. Daarna verspringt het boek 16 jaar. Maura Isles belandt na een medisch congres in Wyoming tijdens een sneeuwstorm in het dorp Kingdom Come. En daar is dus iets vreemds aan de hand. In identieke huizen staat het eten onaangeroerd op tafel en staan de auto's nog in de garages. De bewoners van Kingdom Come zijn echter verdwenen. En hoe griezelig ook, voor Maura en haar gezelschap is het de ideale schuilplaats voor de nacht. En juist door de mysterieuze verdwijning, het niet aanwezig zijn van elektriciteit en centrale verwarming in combinatie met de ijzige kou buiten en onbekende voetsporen in de sneeuw, kan dit plaatje zo afkomstig zijn uit een horrorfilm.

Gerritsen heeft in dit boek verschillende verhaallijnen uitgezet waarin verschillende mogelijkheden voor de ontknoping zitten. Zo zit er een motief in de proloog (de uithuwelijking van Katie), de sekte van de profeet Jeremiah Goode (is het een geplande massale zelfmoord?). Maar ook in de vraag  hoe de inwoners van de streek t.o.v. de sekte die zich in hun gebied gevestigd heeft opstellen? En hoe zit het met de geheimzinnige voetsporen in de sneeuw die Maura en haar vrienden rond het huis ontdekken? En wie is het verkoolde lichaam dat, zoals op de achterkant van het boek staat, gevonden wordt?

Uiteindelijk vond ik de ontknoping minder verrassend dan de vragen die mij tijdens het lezen bezig gehouden hebben. Dat neemt niet weg dat ik, gezeten in een skioord met buiten een aardig toepasselijke sneeuwbui, het boek in een ruk heb uitgelezen. Sneeuwval is onderdeel van een serie boeken over Maura Isles en Jane Rizzoli. Het ontbreken van achtergrondinformatie over deze hoofdpersonen heb ik niet als storend ervaren. Het boek is zeer goed als losstaand exemplaar te lezen. Ook voor de ‘nieuwe’ lezer zijn de karakters van Maura en Jane namelijk voldoende uitgewerkt en het ontbreken van achtergrondinformatie is niet storend voor het verhaal of de spanning in het verhaal. Dit was mijn kennismaking met de schrijfster Tess Gerritsen. En dat is mij goed bevallen. Ik ga zeker meer werk van haar lezen.

Januari 2011