Sophie Hannah -  De andere helft leeft (2010) ****
Sophie Hannah heeft een indrukwekkende thriller geschreven!

Aidan Seed bekent aan Ruth Bussey dat hij jaren geleden een vrouw vermoord heeft, genaamd Mary Trelease. Ruth is in verwarring. De Mary Trelease die zij kent, die op het adres woont waar Aidan zegt haar vermoord te hebben, leeft. Ze gaat bij het politiebureau te rade bij Charlotte (Charlie) Zailer, een politieagent die vanwege een incident in het verleden gedegradeerd is naar brigadier. Ondertussen komt Aidan Seed bij Charlie’s verloofde Simon Waterhouse (inspecteur bij de politie) dezelfde moord bekennen. Alleen: Mary Trelease leeft aantoonbaar.
En dat is nog maar het begin van een erg ingewikkeld maar spannend en goed in elkaar gezet verhaal. Tot driekwart van het boek valt eigenlijk niet uit te leggen aan een derde hoe het verhaal in elkaar steekt. Een man die een moord bekent op een vrouw die nog leeft. Waarom zou je dat in vredesnaam doen? En ook bij het schrijven van dit stuk merk ik dat ik het absoluut niet kan (en eigenlijk ook niet wil) samenvatten. Daar is het verhaal met al zijn aspecten gewoonweg te groot voor.

Hannah schrijft mooi en weet tegelijkertijd de relatie tussen Ruth en Aidan, het verleden van Ruth, het verleden van Aidan, maar ook de relatie tussen Simon en Charlie en het verleden van Charlie in het verhaal te mengen. Ze doet dat door het perspectief van Ruth af te wisselen met het perspectief van Charlie en met die van Simon. Daarmee bouwt Hannah de spanning langzaam maar zeker op. Want hoe zit het nu met Mary Trelease, zij claimt te leven, maar is dat eigenlijk echt wel zo? En wie is Aidan eigenlijk? Wat is er met Ruth gebeurd dat zij zo geworden is? En wat is nu het verband tussen alle puzzelstukjes die Hannah beetje bij beetje aan de lezer geeft? Uiteindelijk wil je als lezer weten hoe dit verhaal in elkaar steekt. En blijf je doorlezen, ook al kun je er tot heel ver in het boek geen touw aan vast knopen.

De karakters van Ruth, Aidan en Mary komen goed tot hun recht. Charlie en Simon zijn minder goed uitgewerkt in dit boek. Voor de kenners van Hannah’s boeken waarin zowel Charlie als Simon in voor komen is dat waarschijnlijk geen probleem. Maar evengoed is het boek heel goed als stand alone te lezen.

‘Een helft gaat dood … De andere helft leeft’ staat op de voorkant van het boek. Aan het eind van het boek weet je als lezer waarom het er zo staat. En daar kreeg ik een brok in mijn keel van. Sophie Hannah heeft een indrukwekkende thriller geschreven!

Januari 2011